Investitorii străini readuc la viață comunități din România.Nemții, italienii sau austriecii au dezvoltat fabrici moderne
Investitorii străini readuc la viață comunități din România. Mai ales acolo unde găsesc forță de muncă și sprijin din partea administrațiilor locale.
Stau mărturie două localități din județul Alba. La Blaj, investițiile din ultimul deceniu se apropie de 250 de milioane de euro, iar la Sebeş sunt duble. Nemții, italienii sau austriecii au dezvoltat fabrici moderne în cele două orașe transilvănene.
În Blaj trăiesc 21 mii de suflete și tot mai mulți tineri rămân aici. Investițiile germane au creat locuri de muncă și aduc peste 50% din veniturile bugetului local. În plus, copiii care învață meseriile cerute sunt susținuți cu burse.
Georgiana Crețiu, elevă: „Părinții ne ziceau dacă ai carte, ai parte oriunde ai învăța ai nevoie de studii. Vreau să lucrez, să mă angajez”.
Vasile Șarlea, elev: „Este o meserie de viitor”.
În plan este și un campus pentru 400 de elevi din clase cu învătământ dual.
Augustin Damian, director Liceul Tehnologic "Timotei Cipariu" Blaj: „Anul trecut din cei care au terminat clasa a XI-a profesional, 71% dintre ei au fost angajați la cei doi angajatori economici”.
Gheorghe Rotaru, primar Blaj: „La 50 de kilometri distanță de Blaj, în Sebeș, tot investițiile străine au schimbat soarta orașului. Aici se produc cutii de viteză pentru mașini de lux și automate pentru colectarea selectivă a ambalajelor”.
Bogdan Trancă, director comercial firmă: „80% din echipamentele în spate sunt produse cu furnizori locali. Ciugud, Șpring sau gen orașe mai mari Brașov, Cluj care au optat deja pentru aceste aparate”.
Marian, angajat firmă: „Am ales să lucrez în acestă companie pentru beneficiile pe care mi le oferă. Transport, o masă caldă și salariu bun”.
Investițiile străine au încurajat și companiile românești. Această firmă de pavaje are 5 fabrici în țară și peste 700 de angajați.
Vasile Goța, director executiv fabrică: „Am avut și sprijinul autorităților locale de la momentul în care începuse tatăl meu afacerea și producea 6 mp pe zi. Facem o producție de 20.000 de mp pe zi”.
Tot în Sebeș, este în construcție un liceu tehnologic pentru învățământ dual, o investiție de 50 milioane de lei.
Dorin Nistor, primar Sebeș: „Unul dintre motivele principale pentru care agenții economici au înțeles să investească la Sebeș. A fost exact acesta: forța de muncă calificată”.
Ambele orașe au atras zeci de milioane de euro din fonduri eurpene, iar acum șomajul e aproape de zero.