INS: Veniturile totale medii lunare în anul 2024 au crescut cu 15,3%, la 8.270 lei pe o gospodărie, faţă de 2023

oameni pe strada, bucuresti
Shutterstock

Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în anul 2024, în termeni nominali, la valoarea de 8.270 de lei (+15,3%), din care 84,8% au mers către cheltuieli, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică

Conform statisticii oficiale, în cursul anului trecut, veniturile băneşti medii lunare au fost de 7.698 lei/lună/gospodărie (3.074 lei de persoană), în creştere cu 15,9% de la un an la altul, iar veniturile în natură au însemnat 572 lei/lună/gospodărie (228 lei/persoană), în creştere cu 7,6%.

Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost în cuantum de 5.557 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă a veniturilor totale (67,2% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere faţă anul 2023 cu 0,4 puncte procentuale). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale, de 1.668 lei lunar pe o gospodărie (20,2% în anul 2024, respectiv 20,4% în anul 2023 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (6,9% în anul 2024, respectiv 7,4% în anul 2023). Acestea au fost formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiari de prestaţii sociale (1,5% în anul 2024, şi 1,6% în anul 2023) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,4% în anul 2024, respectiv 5,8% în anul 2023).

Veniturile din mediul urban față de cele din mediul rural

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban, în anul 2024, a fost de 9.207 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar de persoană, de 3.924 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în anul precedent, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 73,3%, mai mare cu 16,3 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21,4% (+2%).

Citește și
marea neagra
Sprijin financiar de peste 9 milioane de euro pentru pescarii din Marea Neagră

Potrivit sursei citate, ponderea veniturilor în natură s-a ridicat la 11,7%, în mediul rural, de 2,9 ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

La nivel general, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în anul 2024, în termeni nominali, 8.270 lei/gospodărie, reprezentând 3.302 lei/persoană, în creştere cu 15,3%, respectiv cu 15% faţă de anul 2023.

Cuantumul cheltuielilor băneşti medii lunare au fost de 6.567 de lei/gospodărie (2.622 lei/persoană), în creştere cu 13,1% faţă de anul 2023, respectiv cu 12,8% la nivel de persoană.

Totodată, contravaloarea consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii s-a situat, în medie, la 446 lei/lună/gospodărie (178 lei/persoană), în creştere cu 7,6% faţă de anul 2023.

Pe parcursul anului 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) - de 4.248 lei/lună/gospodărie (60,6%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor - de 2.308 lei/gospodărie (32,9%).

De asemenea, cheltuielile legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) au fost, în anul 2024, de 145 lei pe o gospodărie (2,1%).

Pe ansamblu, cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în anul 2024, în termeni nominali, de 7.013 lei/gospodărie (2.800 lei/persoană) şi au reprezentat 84,8% din veniturile totale, în creştere cu 790 lei faţă de anul 2023.

Referitor la mediul de rezidenţă, în mediul urban, cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.740 de lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3.299 lei/lună, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Ponderea cea mai importantă a cheltuielilor, la oraş, a fost pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe (36,4% în cheltuieli totale, cu 9,2 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural), iar în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 11,6% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice (în valoare de 1.433 lei/gospodărie) au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili (629 lei/gospodărie) - cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 14,8%, de cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (335 lei/gospodărie) - pondere de 7,9% în cheltuielile totale de consum medii lunare, precum şi de cele pentru băuturi alcoolice şi tutun (311 lei/gospodărie) - cu o pondere de 7,3% în cheltuielile totale de consum medii lunare.

În schimb, nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populaţiei a fost înregistrat la cheltuielile pentru educaţie (de numai 24 lei/gospodărie, echivalentul a 0,6% din cheltuielile totale de consum medii lunare).

Articol recomandat de sport.ro
Tragedie în fotbal! Un fost internațional a murit subit la doar 33 de ani, în vacanța din Turcia
Tragedie în fotbal! Un fost internațional a murit subit la doar 33 de ani, în vacanța din Turcia
Citește și...
Sprijin financiar de peste 9 milioane de euro pentru pescarii din Marea Neagră
Sprijin financiar de peste 9 milioane de euro pentru pescarii din Marea Neagră

Se acordă o finanţare de 9,28 milioane euro pentru a sprijini activitatea pescarilor din zona Mării Negre, prin finanţarea modernizării şi extinderii infrastructurii pescăreşti a portului Midia din judeţul Constanţa, a anunțat Ministerul Agriculturii.

APCE: Statul vinde energie mai scump decât Europa de Vest. România nu poate să-și acopere vârfurile de consum
APCE: Statul vinde energie mai scump decât Europa de Vest. România nu poate să-și acopere vârfurile de consum

Piața energiei se află la mai puțin de o lună de liberalizare. APCE avertizează că atenția că urmează scumpiri pe această piață și că autoritățile care gestionează domeniul nu-și fac treaba.

Domeniul care atrage românii din diaspora și specialiști din vest. Salariile pot ajunge și la 4.000 de euro lunar
Domeniul care atrage românii din diaspora și specialiști din vest. Salariile pot ajunge și la 4.000 de euro lunar

Concurență strânsă între angajatorii din agricultură. Cei din Spania, Italia sau Germania au mărit salariile. Românii nu mai sunt, însă, interesați, pentru că sunt cazuri când primesc mai mulți bani acasă.

Recomandări
Sute de români cer să fie evacuați din Israel și Iran. Personalul neesențial din ambasade ar urma să plece
Sute de români cer să fie evacuați din Israel și Iran. Personalul neesențial din ambasade ar urma să plece

Aproximativ 200 de români solicită evacuarea din Israel și Iran, în contextul conflictului din regiune, a anunțat, luni, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Orientul Mijlociu și Africa din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Clara Staicu.

Noua condiție a Rusiei: Ucraina trebuie să distrugă armele primite din Occident înaintea unui acord de pace
Noua condiție a Rusiei: Ucraina trebuie să distrugă armele primite din Occident înaintea unui acord de pace

Moscova va cere ca Ucraina să distrugă toate armele occidentale înainte de orice acord de încetare a focului, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Grușko pentru Izvestia.

Sindicaliștii atacă politicienii: Noi nu cumulăm pensii speciale cu salarii de mii de euro, în timp ce ni se cer sacrificii
Sindicaliștii atacă politicienii: Noi nu cumulăm pensii speciale cu salarii de mii de euro, în timp ce ni se cer sacrificii

Unul dintre cele mai dure mesaje după discuțiile de la Cotroceni a fost cel al Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului care au condamnat „demonizarea” colegilor lor.