IT-iștii se gândesc să emigreze, după ce Guvernul a ”uitat” să rezolve problema salariilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 03 Februarie 2018 18:05
Categorie: Stiri Economice

În vârtejul creat pe scena politică, Executivul a ''uitat'' să rezolve problema IT-iștilor, ale căror salarii au scăzut odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Fostul Guvern promisese ajutor de stat pentru ca aceste lefuri să nu fie afectate, dar actualii guvernanți au renunțat la această variantă și susțin că lucrează la o altă soluție.

Una care întârzie să apară, în timp ce informaticienii primesc bani mai puțini. Iar unii chiar se gândesc să plece din țară, din cauza instabilității fiscale.

Bogdan Istrate lucrează ca programator la o firmă românească de IT din București. ''Revoluția fiscală'' i-a adus în ianuarie un salariu mai mic cu 7%, în condițiile în care povara contribuțiilor sociale a crescut, odată cu mutarea lor de la angajator la angajat.

Bogdan Istrate: ''Vineri am primit primul salariu - potrivit noii legislații. Surpriza s-a materializat în lipsa unor bani. Cu banii aia puteam să plătesc două întrețineri sau, ce mă deranjează foarte mult, e că în perioada următoare, de exemplu, va trebui să-mi duc copilul la grădiniță. Ei, eu contăm pe banii aia! Nevoile sunt la același nivel - trebuie să mâncăm, să ne ducem copiii la grădiniță, trebuie să plătim întreținerea, lucrurile astea nu dispar peste noapte doar pentru că se dă o lege.”

Bogdan se gândește chiar să emigreze și nu este singurul în această situație. Aproximativ 35.000 de IT-iști ar încasa acum salarii mai mici decât în luna decembrie, după mutarea contribuțiilor sociale, potrivit estimărilor specialiștilor din domeniu.

Pierderile pot ajunge la 3 milioane de euro LUNAR!

Calculele arată că o firmă din IT are acum costuri salariale cu 7% mai mari ca să-i dea angajatului același salariu ca anul trecut, de 4.000 lei net. Dacă patronul nu a crescut salariul brut, atunci salariatul iese în pierdere.

Alexandru Borcea, Asociația Română pentru Software: ”Pe termen scurt, va fi un efort din partea fiecărei firme, deja contractele funcționează, se derulează, dar pentru viitor vor lua în calcul acest procent - cele 7 procente. În domeniul acesta, marea majoritate a angajaților negociază netul și nu brutul.

Actualul Guvern promite o soluție ''de compensare'' astfel încât salariile programatorilor care au scăzut să fie reîntregite. Asta după ce intenția fostului Guvern de a da o schemă de ajutor pentru IT-iștii afectați de scăderi salariale a fost abandonată.

Noul ministru de Finanțe nu a dat și un termen până la care problema va fi rezolvată.

Între timp, sunt schimbări și pentru bugetarii IT-iști. Unii dintre ei, cu lefuri care depășeau grila din legea salarizării, primesc mai puțini bani decât anul trecut.

Ministrul Muncii Olguța Vasilescu: ''IT-istul din ministerul Muncii avea un salariu de 2.000 de lei, cel de la Justiție avea un salariu de 9.000 de lei, aici nu vorbim de funcții de conducere. În afară de acești bani, ei mergeau pe sporurile magistraților și mai mult decât atât aveau impozit zero.''

Așadar, în vreme ce IT-știi de la stat au certitudinea că încasează mai puțini bani, cei în mediul privat așteaptă că Guvernul să-și respecte promisiunea că salariile lor nu vor avea de suferit.

Exemple de salariu în domeniul IT:

Salariu net 2017: 4.000 lei
Cost angajator: 5.880 lei

Salariu net 2018: 4.000 lei
Cost angajator: 6.292 lei

Sursa: calcul E&Y

Ministrul Muncii, interviu pentru Știrile ProTV: Salarii mai mici pentru 3% dintre bugetari și triplate pentru medici
Ministrul Muncii, interviu pentru Știrile ProTV: Salarii mai mici pentru 3% dintre bugetari și triplate pentru medici
VIDEO PROTVPLUS.RO
Teodorovici
Organizațiile studențești cer Guvernului să nu taie biletele gratuite la CFR
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 4,1 miliarde euro în primele 5 luni
Creşterea economică a Chinei a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani
VW a ales țara din estul Europei unde construiește noua fabrică. Nemții au ocolit România
Ce se întâmplă cu Casa Radio, gigantul de beton din centrul Bucureștiului
panouri fotovoltaice
Mii de români pot primi gratuit panouri fotovoltatice. Mulți au refuzat deși stau în beznă
Vânzări record pentru cea mai mare crescătorie de fazani din țară, aflată în Prahova
Ministrul Finanţelor anunţă noi măsuri privind pensiile. Unele ar putea fi "tăiate"
ANAF va avea un sistem electronic de poprire a conturilor pentru datorii la Fisc
Creşterea preţurilor s-a oprit, după un an de scumpiri în lanţ. Măriri uriaşe de taxe
Isărescu, semnal de alarmă la prezentarea Raportului BNR. Ce spune despre inflație