IT-iștii se gândesc să emigreze, după ce Guvernul a ”uitat” să rezolve problema salariilor
În vârtejul creat pe scena politică, Executivul a ''uitat'' să rezolve problema IT-iștilor, ale căror salarii au scăzut odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Fostul Guvern promisese ajutor de stat pentru ca aceste lefuri să nu fie afectate, dar actualii guvernanți au renunțat la această variantă și susțin că lucrează la o altă soluție.
Una care întârzie să apară, în timp ce informaticienii primesc bani mai puțini. Iar unii chiar se gândesc să plece din țară, din cauza instabilității fiscale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Istrate lucrează ca programator la o firmă românească de IT din București. ''Revoluția fiscală'' i-a adus în ianuarie un salariu mai mic cu 7%, în condițiile în care povara contribuțiilor sociale a crescut, odată cu mutarea lor de la angajator la angajat.
Bogdan Istrate: ''Vineri am primit primul salariu - potrivit noii legislații. Surpriza s-a materializat în lipsa unor bani. Cu banii aia puteam să plătesc două întrețineri sau, ce mă deranjează foarte mult, e că în perioada următoare, de exemplu, va trebui să-mi duc copilul la grădiniță. Ei, eu contăm pe banii aia! Nevoile sunt la același nivel - trebuie să mâncăm, să ne ducem copiii la grădiniță, trebuie să plătim întreținerea, lucrurile astea nu dispar peste noapte doar pentru că se dă o lege.”
Bogdan se gândește chiar să emigreze și nu este singurul în această situație. Aproximativ 35.000 de IT-iști ar încasa acum salarii mai mici decât în luna decembrie, după mutarea contribuțiilor sociale, potrivit estimărilor specialiștilor din domeniu.
Pierderile pot ajunge la 3 milioane de euro LUNAR!
Calculele arată că o firmă din IT are acum costuri salariale cu 7% mai mari ca să-i dea angajatului același salariu ca anul trecut, de 4.000 lei net. Dacă patronul nu a crescut salariul brut, atunci salariatul iese în pierdere.
Alexandru Borcea, Asociația Română pentru Software: ”Pe termen scurt, va fi un efort din partea fiecărei firme, deja contractele funcționează, se derulează, dar pentru viitor vor lua în calcul acest procent - cele 7 procente. În domeniul acesta, marea majoritate a angajaților negociază netul și nu brutul.”
Actualul Guvern promite o soluție ''de compensare'' astfel încât salariile programatorilor care au scăzut să fie reîntregite. Asta după ce intenția fostului Guvern de a da o schemă de ajutor pentru IT-iștii afectați de scăderi salariale a fost abandonată.
Noul ministru de Finanțe nu a dat și un termen până la care problema va fi rezolvată.
Între timp, sunt schimbări și pentru bugetarii IT-iști. Unii dintre ei, cu lefuri care depășeau grila din legea salarizării, primesc mai puțini bani decât anul trecut.
Ministrul Muncii Olguța Vasilescu: ''IT-istul din ministerul Muncii avea un salariu de 2.000 de lei, cel de la Justiție avea un salariu de 9.000 de lei, aici nu vorbim de funcții de conducere. În afară de acești bani, ei mergeau pe sporurile magistraților și mai mult decât atât aveau impozit zero.''
Așadar, în vreme ce IT-știi de la stat au certitudinea că încasează mai puțini bani, cei în mediul privat așteaptă că Guvernul să-și respecte promisiunea că salariile lor nu vor avea de suferit.
Exemple de salariu în domeniul IT:
Salariu net 2017: 4.000 lei
Cost angajator: 5.880 lei
Salariu net 2018: 4.000 lei
Cost angajator: 6.292 lei
Sursa: calcul E&Y
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, salarii, lia olguța vasilescu, ministrul muncii,
Dată publicare:
03-02-2018 18:05