Incompetenta functionarilor l-a lasat fara indemnizatie. Cosmarul unui barbat din Iasi dupa transplantul de inima
Caz revoltator, la Iasi: din cauza unor functionari, care nu cunosc legea, un barbat care a suferit un transplant de inima nu primeste banii ce i se cuvin din partea statului.
Omul are 60 de ani si dupa operatie a solicitat Directiei Judetene de Asistenta Sociale sa ii acorde o indemnizatie lunara de handicap.
A fost refuzat, pe motiv ca nu au aparut complicatii in urma transplantului. Seful Asociatiei Transplantatilor din Romania spune ca i s-a facut o nedreptate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa doi ani pe lista de asteptare, Constantin Pintea a primit o inima noua in iunie la Institutul inimii din Tg Mures. Dupa operatie omul a mers la directia de asistenta sociala din Iasi ca sa isi faca dosar pentru ajutor de handicap.
Constantin Pintea: "Nu ma pot misca, nu pot nici sa ma leg la sireturi. Sotia trebuie sa faca tot pentru mine. Au zis ca nu vor sa ma incadreze la handicap pentru ca nu au aparut complicatii. Ce complicatii sa apara, ca as fi mort!"
Petronela PIntea, sotia barbatului: "Sotul meu nu se poate misca, eu il ridic, eu ii fac foc dimineata, ameteste cand se apleaca. Nu cred ca le pasa de noi."
Cei de la Directia de Asistenta Sociala din Iasi sunt convinsi ca nu au gresit cu nimic, cand i-au refuzat omului dreptul la indemnizatia de handicap, 300 de lei pe luna.
Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi: "Pentru transplantul cardiac, gradul 1 cu insotitor se poate acorda numai in momentul in care apar complicatii cu privire la transplantul respectiv.
La dosarul persoanei nu exista in momentul de fata niciun document care sa ateste complicatiile .
Nu este adevarat, spune presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache. O prevedere legala din 2014 le da dreptul la indemnizatie de handicap grav tuturor transplantatilor, chiar daca nu au complicatii.
Instructiunea 6/2014 a Comisiei Superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap/dizabilitate.
Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania: "Iinstructiunea metodologica spune foarte clar ca orice pacient care a beneficiat de un transplant, indiferent de tipul lui, in primul an i se da gradul 1, iar in anii urmatori i se da minimum gradul accentuat. Si pe termen permanent."
Cum se explica nerespectarea legii?
Gheorghe Tache, Asociatia Transplantatilor din Romania: "Multi nu o cunosc, nu o aplica, nu vor. Sa nu mai zic ca sunt comisii superioare care au o interpretare subiectiva, sa nu zic discriminatorie totala.
Nu stiu ce inseamna afectiunea. Ei cred ca daca noi am facut un transplant ne-am vindecat. Ceea ce e foarte grav. "
Cei de la Directia de Asistenta Sociala spun ca barbatul, care sta la 70 de kilometri de Iasi, ar trebui sa depuna o contestatie la Comisia Superioara de la Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati.