Cine are becuri vechi ar putea primi vouchere ca să le poată schimba cu unele economice
Cine are becuri vechi ar putea primi vouchere ca să le poată schimba cu unele economice. Este ideea Guvernului pentru a reduce consumul nu doar în instituțiile publice, ci și în locuințele private.
Specialiștii spun că un bec cu tehnologie nouă, cu LED, consumă de cinci ori mai puțin decât unul cu filament.
Pe piață, la această oră există trei tipuri de becuri. Primele, cele cu incandescență, sunt cele mai cunoscute, dar tot mai rare. Și asta pentru că ele consumă cel mai mult.
Consumatoare de energie, becurile cu incandescență au fost înlocuite în multe case de cele cu gaz sau cu LED, acestea din urmă fiind și cele mai eficiente. Un bec cu LED costă în medie 30 de lei, iar prețul variază în funcție de lumina emisă. Consumul lor este însă de cinci ori mai mic, iar investiția s-ar amortiza într-un an.
Să luăm exemplul unui apartament de 70 de metri pătrați cu trei camere, două băi, hol și bucătărie în care stau aprinse cam 6 ore pe zi 13 becuri clasice de 60 de watti. Costul pentru lumină ar fi de aproximativ 145 de lei dacă am considera că un kilowatt costă un leu. În varianta cu 13 becuri LED costul final ar fi de 20 de lei.
Ministerul Mediului trebuie să găsească soluția ca acei consumatori casnici care mai au becuri vechi să renunțe la ele.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: Un sistem de vouchere pentru a schimba electrocansicele care sunt cele moderne care consumă mult mai puțin cred ca e oportun. Vor exista vouchere pentru a-și schimba electrocasnicele ca sistemul Rabla la mașini.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: La nivelul Ministerului Mediului să analizeze un program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe LED, sunt becuri cu un consum energetic redus.
Și pentru a reduce consumul, becurile vor fi înlocuite și în instituțiile statului. Iar clădirile oficiale nu vor mai fi iluminate noaptea.