Guvernul vrea bani europeni pentru voucherele acordate românilor cu venituri mici. Ce valoare au tichetele
România aşteaptă încă un răspuns de la Comisia Europeană pentru a putea oferi ajutoarele promise. Aproape 5 miliarde de lei ar trebui să ajungă la oamenii fără posibilităţi sub formă de vouchere sociale pentru a face faţă scumpirilor din ultima vreme.
Iniţial, Guvernul voia să deconteze totul din fonduri europene, dar se poartă negocieri ca măcar jumătate din sumă să vină de la Bruxelles. Între timp, golul din bugetul statului se tot măreşte.
Conform Guvernului, voucherele sociale de 30 de euro pentru elevi au fost deja acordate. Însă cele de 50 de euro pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiie cu venituri mici ar trebui acordate din iunie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În total, peste 900 de milioane de euro vor fi oferite ca vouchere sociale. Acestea vor fi acordate sub formă de carduri încărcate cu bani. Iniţial, Guvernul şi-a făcut calcule ca toți acești bani să fie din fonduri europene dar nu a primit un răspuns în acest sens de la Comisia Europeană. Așa că ne-am mulțumi și cu jumătate.
Reporter: „Există un acord scris al Comisiei Europene că vom primi banii?”
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Sunt discuţii pe care le are dl. ministru Boloş, eu la Ecofin discut, am obţinut flexibilizarea folosirii fondurilor europene. Vedem actul normativ final.”
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Noi facem aceste plăţi din bugetul de stat şi apoi, după închiderea negocierilor cu Comisia Europeană, începem decontare a acestor sume. 50% este cu finanţare cu finanţare din bugetul de stat şi restul cu fonduri europene nerambursabile.”
Între timp, hăul din buget este tot mai adânc.
Numai în primul trimestru al acestui an, statul a cheltuit cu peste 15 miliarde de lei mai mult decât a încasat ca venituri. Cea mai mare notă de plată a venit pentru pensii, alocațiile copiilor și ajutoare – vorbim de un total de 46 de miliarde de lei, cu 20% mai mult față de aceeași perioadă din 2021. Se întâmplă asta pentru că, la început de an, toate au fost majorate. Pe de altă parte, vedem că investiţiile sunt doar cu 4 la sută mai mari.
Deficitul bugetar ar trebui umplut cu împrumuturi, la dobânzi mari - recunoaşte chiar ministrul finanţelor.
În primul trimestru din an, România a achitat cu peste 2 miliarde de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la un total de 6 miliarde de lei.
Şi românii s-au împrumutat la costuri mai mari - mulţi de nevoie. Creditele acordate populaţiei au crescut cu 20% ca valoare faţă de aceeaşi lună din 2021.