Guvernul si sindicatele au convenit CRESTEREA salariului minim la 1.250 lei, de la 1 mai. Executivul a pus insa o conditie
Doua vesti are guvernul pentru angajatii prost platiti. Salariul minim va creste la 1250 de lei, nu la 1200, cum era propunerea initiala. Iar majorarea va intra in vigoare de la 1 mai si nu de la 1 ianuarie.
Acestea sunt prevederile hotararii de guvern pe care executivul a prezentat-o sindicatelor si care urmeaza sa fie aprobata in sedinta de maine. Schimbarea punctului de vedere al guvernului i-a surprins si pe liderii sindicali.
"Guvernul aseara avea o parere, 1200 de lei de la 1 mai. Peste noapte, nu stiu, zana maseluta probabil a spus ar fi cazul sa cresteti oferta voastra la 1250, lucru pe care l-au facut", spune Dumitru Costin, presedinte BNS.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cresterea salariului minim la 1250 de lei, cu 200 de lei peste nivelul actual, va aduce angajatului 135 de lei in plus, astfel ca salariul net, adica "bani in mana", va urca la 912 lei pe luna.
Datele oficiale arata ca de crestere ar beneficia peste un milion si jumatate de persoane.
Iar pentru viitor, guvernul a promis ca salariul minim va urca automat in fiecare an.
"Promisiunea partii guvernamentale e ca va scoate un proiect de act normativ pentru o indexare automata a salariului minim pe economie", spune Bogdan Hossu, presedinte Cartel ALFA.
Totusi, intentia anuntata de guvern nu ii linisteste prea mult pe sindicalisti.
"Decizia nu inseamna nimic altceva decat amanarea cresterii salariului minim iar pana la 1 mai se pot intampla o multime de lucruri, iar cel mai usor de modificat act normativ este o Hotarare de Guvern", mai spune Dumitru Costin, presedinte BNS.
Asa ca sindicatele nu exclud noi proteste pentru cresterea salariului minim. Guvernul a promis si corectarea situatiei din sectorul bugetar, unde in prezent nivelul salariului minim este aplicat la salariul de incadrare, care include si sporurile.
"Guvernul s-a angajat ca in sectorul bugetar sa nu se mai pacaleasca lucratorii in sensul care salariul DE BAZA trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim pe economie", spune Bogdan Hossu, presedinte Cartel ALFA.
Cresterea salariului are insa si efecte indirecte, cum ar fi majorarea amenzilor rutiere.
Valoarea unui punct de amenda este de 10 la suta din salariul minim, ceea ce inseamna ca de la 1 mai acesta va creste de la 105 lei cat este in prezent la 125 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, guvern, salarii, buget, venituri, sindicate,
Dată publicare:
29-12-2015 11:36