Guvernul decide pe 30 decembrie daca majoreaza salariul minim pe economie la 1.200 de lei. Masura vizeaza 1,4 mil. romani

Ultimul update: Duminica 27 Decembrie 2015 08:40
Data publicarii: Joi 24 Decembrie 2015 19:09
Categorie: Financiar

Guvernul se reuneste intr-o sedinta, pe 30 decembrie, pentru a decide daca majoreaza salariul minim pe economie. Un 1.400.000 de romani sunt vizati de aceasta masura.

Ministerul Economiei a lansat si un sondaj online prin care le cere patronilor sa isi spuna parerea despre o eventuala majorare.

1.400.000 de romani vor afla pe 30 decembrie daca le cresc sau nu lefurile anul viitor. Este vorba de romanii care sunt platiti cu salariul minim pe economie. Majoritatea, aproape 1 milion, lucreaza in mediul privat.

Tocmai de aceea, Guvernul vrea sa se asigure ca majorarea salariului minim nu va face mai mult rau decat bine. Adica sa nu fie firme care sa concedieze o parte din angajati ori sa ii plateasca la negru, daca vor fi obligate prin lege sa majoreze lefurile. La Ministerul Economiei, patronii pot completa un sondaj despre cum vad ei majorarea salariului minim.

Claudiu Vranceanu, secretar de stat: "60% nu sunt de acord."

La nivel european, doar bulgarii au un salariu minim mai mic decat noi. La polul opus, in Franta, Germania, Olanda sau Belgia, salariul minim trece de 1400 de euro pe luna. Pe de alta parte, si salariile medii in vest sunt mult mai mari decat in Romania.

Se ia in calcul majorarea salariului minim brut de la 1.050, la 1.200 de lei. Asta inseamna o crestere de 100 de lei a salariului net de la 780, la 880 de lei pe luna.

Pe 30 de decembrie, Guvernul se reuneste in sedinta si va adopta o hotarare de guvern prin care va decide daca majoreaza salariul minim. Nu ar fi exclusa nici varianta in care salariul minim sa creasca de la jumatatea anului viitor, si nu de la 1 ianuarie.

Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma
Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma
VIDEO PROTVPLUS.RO
stuf, locuinte, izolatie termica, delta dunarii
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
amnistie fiscala, datorii, anaf
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele
Un nou minim pentru leu. Euro se apropie de 4,69 lei
10.000 de dolari pentru cei care se mută în acest oraș. Cine poate primi banii