Doua variante pentru ca salariul minim sa creasca la 1200 de lei de la 1 ianuarie. Sindicatele si patronatele au batut palma
Sindicatele si patronatele au ajuns astazi la un acord pentru majorarea salariului minim pe economie la 1200 de lei, de la 1 ianuarie.
Dar nu s-au inteles cum sa fie impozitata aceasta crestere. Reprezentantii Guvernului vor analiza variantele propuse si vor lua decizia finala dupa Craciun, in ultima sedinta din acest an.
"Partile, adica patronate sindicate si guvern au mers in principiu pe aceeasi cifra: 1200 de lei" , spune Dumitru Costin, presedinte BNS.
Patronatele au propus insa o varianta cu inghetarea contributiilor datorate de angajator la nivelul actual, corespunzator salariului minim de 1050.
In prezent, pentru un salariu brut de 1050 de lei, patronul plateste de fapt 1292 de lei, pentru ca 242 de lei pleaca direct la stat sub forma de contributii. Majorarea salariului minim la 1200 de lei ar insemna si majorarea acestor contributii la 276 de lei.
Astfel, cele doua variante sunt cresterea salariului minim dar inghetarea contributiilor la valoarea actuala sau majorarea lor. In ambele variante, salariul net pe care il primeste angajatul este mai mare cu... 101 lei.
"Noi sustinem si varianta cu inghetarea pentru impozitare si taxe aferente pentru structura, dar in acelasi si neconditionarea daca este cazul ca trebuie data 1200 pentru ca totate datele demonstreaza ca nu exista nici o justificare pentru ne-cresterea salariului minim la 1200 de lei", spune Bogdan Hossu, pres. Cartel ALFA.
Blocul National Sindical este insa mai dur cu patronii.
"Am sustinut 1200 si mentinerea actualului sistem de impozitare si de contributii evident. Daca ramanem pe varianta propusa de patronate o sa sarim imediat din deficitul care si asa este unul extrem de riscant penrtru Romania", spune Dumitru Costin, presedinte BNS.
Reprezentantii guvernului nu au luat inca o decizie.
"Ministerul tine foarte mult la dialogul social, avand in vedere ca exista doua variante vor fi analizate si in zilele urmatoare vom stabili acest lucru”, explica Cosmin Andreica, consilierul ministrului Muncii.
Problema va fi transata pe 30 decembrie, in ultima sedinta de guvern din acest an.