Guvernul si FMI au convenit sa mentina in scrisoare varianta posibilei cresteri de salarii si pensii

FMI, Jeffrey Franks

Premierul Emil Boc si reprezentantii FMI au convenit ca in noua scrisoare de intentie sa fie mentinuta prevederea conform careia salariile din sectorul public si pensiile pot fi majorate "prudent" pe parcursul acestui an.

Majorarea va avea loc numai daca situatia economica va permite, fara insa sa fie luata o decizie concreta.

Premierul Emil Boc s-a intalnit joi seara cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti.

"Guvernul si FMI au convenit ca prevederea legata de salarii si pensii din scrisoarea precedenta sa fie mentinuta si in noua scrisoare pe care Executivul o va inainta Fondului si Comisiei Europene, ca o garantie a faptului ca cele doua parti nu exclud varianta unei cresteri moderate, daca evolutia economiei in primul trimestru va asigura veniturile necesare. Nu a fost insa luata o decizie concreta in privinta unei eventuale majorari", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Seful Guvernului a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Citește și
Traian Basescu si Jeffrey Franks
Delegatia FMI s-a intalnit cu Traian Basescu: "Semnalele de la Bruxelles sunt pozitive"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Un anunt similar a fost insa prezentat si in luna noiembrie 2011, cand liderii coalitiei de guvernare au convenit ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi majorate in primul semestru al anului 2012, dupa vizita din aprilie a FMI, daca nu vor exista "derapaje mari" in Europa si in Romania in privinta cresterii economice.

Premierul a declarat insa ca Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara.

Aceasta varianta a fost inclusa in raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se ca "salariile din sectorul public si pensiile vor fi majorate prudent in cursul acestui an, in cazul in care conditiile economice vor permite".

Acelasi paragraf a fost inclus si in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI la sfarsitul anului trecut, dupa redactarea proiectului de buget pentru 2012.

Intr-o conferinta de presa sustinuta in luna noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa inghete salariile si pensiile in sectorul public, dar sa le poata majora limitat la mijlocul acestui an daca evolutia de pana atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El a precizat ca orice crestere a pensiilor va fi modesta, nu cum se intampla in trecut, si a dat ca exemplu o crestere, probabila, echivalenta cu rata inflatiei, de 3-4%.

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, duminica, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor masuri populiste.

"In raport cu costurile, cu suferintele pe care romanii le-au avut pentru a ajunge la aceasta stabilitate, ar fi pacat sa ajungem la dezechilibre, pentru ca tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat, duminica, presedintele Basescu.

De altfel, seful statului a declarat ca, potrivit unor prognoze, exista riscul ca statele din zona euro sa intre in recesiune in a doua parte a acestui an, iar, in acest caz, Romania s-ar putea afla in dificultate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Premierul Emil Boc se intalneste cu delegatia FMI. Ce se va negocia la sedinta
Premierul Emil Boc se intalneste cu delegatia FMI. Ce se va negocia la sedinta

Delegatia Fondului Monetar International se intalneste cu premierul Emil Boc. Este prima intalnire pe care Jeffrey Franks o are cu seful guvernului, de la venirea misiunii la Bucuresti.

Delegatia FMI s-a intalnit cu Traian Basescu:
Delegatia FMI s-a intalnit cu Traian Basescu: "Semnalele de la Bruxelles sunt pozitive"

Delegatia FMI s-a inalnit marti cu presedintele Traian Basescu. Expertii internationali au discutat despre evolutia economiei in 2012 dar si despre o eventuala majorare a salariilor si a pensiilor.

Corina Cretu cere FMI sa-l retraga pe Franks:
Corina Cretu cere FMI sa-l retraga pe Franks:"Participa la petreceri de lux, romanii mor de foame"

Vicepresedintele PSD Corina Cretu i-a trimis o scrisoare deschisa directorului general al FMI, Christine Lagarde, in care solicita retragerea lui Jeffrey Franks din functia de negociator-sef cu Romania.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.