Guvernul s-a angajat la FMI ca va declansa un proiect-pilot de controale la firme
Guvernul va declansa, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Inspectia Muncii, o serie de controale la firme, in cadrul unui "proiect-pilot" care va fi definitivat in perioada imediata, pentru identificarea muncii la negru.
Angajamentul de a initia astfel de controale a fost avansat de Guvern in ultimele negocieri cu Fondul Monetar International (FMI), din luna februarie, si inclus in scrisoarea de intentie transmisa la Washington.
Documentul, semnat in luna martie si obtinut de Mediafax, releva, la capitolul privind administrarea fiscala, ca acest "proiect-pilot" de controale va fi prezentat public pana la finele lunii mai, printr-un comunicat.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Vom desfasura un proiect-pilot de conformare structurala care va viza munca neinregistrata (la negru) si evaziunea fiscala, in concordanta cu versiunea UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presa care va prezenta publicului proiectul pana la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinta structural). Controalele, care vor fi organizate impreuna cu lnspectia Muncii, se vor desfasura in a doua jumatate a anului 2014. Se preconizeaza ca proiectul sa conduca la sporirea conformarii voluntare si sa reduca evaziunea pe segmentul muncii si sa aiba loc o constientizare la nivelul intregii tari cu privire la aspectele aferente", anunta Guvernul.
Documentul mai releva ca, in luna octombrie 2013, a fost creat un grup de lucru la nivel inalt pentru ca autoritatile sa "inteleaga mai bine" slaba colectare a veniturilor in trimestrele 3 si 4 de anul trecut si ca s-a constatat ca acestea reflecta doar intr-o masura limitata procesul in derulare de reorganizare a ANAF. Din acest motiv, Guvernul se angajeaza la FMI sa aloce resurse suplimentare "monitorizarii mai stricte" a numarului de companii nou-inregistrate, a activitatii de declarare - mai ales la marii contribuabili - si plata, a stocului si fluxului de arierate, a numarului de inspectii efectuate si a numarului si cuantumului acordurilor de inlesnire la plata semnate.
"Conformarea voluntara, altfel spus raportul dintre declaratiile depuse la termen si numarul anticipat al declaratiilor ce vor fi depuse, se imbunatateste. Am imbunatatit in general calitatea verificarilor efectuate in cazul impozitului pe venitul persoanelor fizice. Vom continua sa imbunatatim tehnicile noastre de control prin utilizarea metodelor indirecte de demonstrare a veniturilor, prin extinderea definitiei veniturilor a caror sursa nu se cunoaste si prin clarificarea caracterului impozabil al platilor de dividende, care sunt in prezent frecvent mascate ca rambursari neimpozabile de imprumuturi acordate companiilor", se mai arata in scrisoare.
Documentul mai indica intentia Guvernului de a crea o baza de date centrala care sa permita gestionarea si evaluarea, impreuna cu autoritatile locale, a datelor privind impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat, precum si informatiile despre proprietati, mizandu-se pe faptul ca aceasta va fi o sursa importanta de informatii pentru contribuabili "care ar trebui sa duca si la cresterea conformarii" pana la 31 decembrie 2014.