Guvernul nu renunţă la măsurile ce ar duce la scăderea tuturor salariilor şi chiar vrea taxe noi
După două zile de negocieri cu sindicaliştii, Guvernul nu renunţă la trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Măsură este menită să adune mai mulţi bani la fondul de pensii, spun liderii Coaliţiei de Guvernare.
Dar sindicaliştii consideră că fondul de pensii ar creşte cu doar 6 procente după acest transfer. În afară de angajaţi, şi cei care câştigă bani pe cont propriu se tem că de anul viitor s-ar putea trezi cu taxe mai mari.
După ore de negocieri, sindicaliştii nu au reuşit să-i convingă pe guverrnanti să renunţe la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajator, măsură care le-ar reduce salariile.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: ''E o capcană întinsă pe termen scurt tuturor salariaţilor. Îşi asumă să încaseze un pic mai puţini bani la capitolul venituri din impozite pe salarii, astfel încât să încaseze mai mult la alte capitole - venituri la pensii şi venituri la asigurările de sănătate.''
De anul viitor, salariaţii vor achita contribuţii de 35% din venitul brut, din care 25% va fi cota pentru pensie, iar restul, pentru sănătate.
Măsură este menită să aducă mai mulţi bani la pensii. Cei de la Blocul Naţional Sindical au calculat însă că transferul contribuţiilor va aduce un plus la fondul de pensii de doar 6%. Prea puţin că să acopere gaură uriaşă de la acest buget, care se va adânci la 14 miliarde de lei până la sfârşitul anului.
Dorin Teodorescu, Consultant Fiscal: “Creşte poate finanţarea bugetului de pensii, dar scade finanţarea pentru bugetul de stat. La privat, că să fie impactul zero pentru angajat, ar trebui că angajatorul să fie obligat, forţat să crească brutul.”
'Trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a fost anunţată încă din luna ianuarie. De atunci şi până acum, Guvernul nu a venit cu un proiect pentru aceste modificări. Ministrul Finanţelor e însă convins că salariile din mediul privat nu vor scădea şi că spune că pregăteşte o măsură tranzitorie prin care patronii să fie obligaţi să păstreze un anumit nivel pentru salariile brute'.
Unii specialişti fiscali spun că măsură de transfer al contribuţiilor ar lovi şi în cei care lucrează pe cont propriu, precum cei cu PFA, agricultorii şi cei cu drepturi de autor. În total, în jur de 500 de mii de români.
Adrian Benta, Consultant Fiscal: ''Miza trecerii contributilor este de fapt creşterea numărului celor care plătesc contribuţii sociale. Toate măsurile din zona PFA-urilor din ultimii ani a fost să majoreze taxele plătite de această categorie.''
În prezent, PFA-urile plătesc obligatoriu contribuţiile datorate de angajat dar, de la 1 ianuarie anul viitor, ar putea să achite şi partea angajatorului. Asta dacă Guvernul nu va decide alte taxe pentru această categorie.
Sursa: Pro TV
Etichete: contributii, taxe, impozite, salarii, Fisc, pensii, angajator, sindicate, pfa, net, brut,
Dată publicare:
06-10-2017 06:59