Proteste în toată țara, față de trecerea contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi
Măsurile fiscale ale Guvernului scot oamenii în stradă. Sindicaliştii au început protestele din cauza deciziei cabinetului Tudose de a trece contribuţiile sociale de la angajatori la angajaţi.
Măsura va duce la scăderea salariilor, spun oamenii care au ieşit cu sutele în stradă în fața prefecturilor din întreaga ţară. În octombrie, vor ajunge şi la Bucureşti, dacă oficialii nu vor renunţa la această măsură.
La Galaţi, angajaţi la stat şi la privat au protestat împreună în fața prefecturii, nemulţumiţi că Guvernul de la Bucureşti ia decizii care le vor scădea salariile.
Acţiunile de protest vor continua cu un miting în Bucureşti, în faţa Guvernului, programat să aibă loc pe 4 octombrie.
Deşi a fost avertizat de specialişti că trecerea contribuţiilor sociale doar în sarcina angajaţilor va duce la scăderi de lefuri, Guvernul vrea să-i oblige pe patroni să crească salariile brute.
Astăzi, angajatorul plăteşte contribuţii sociale - în principal, pentru pensie şi sănătate, şomaj - de aproape 23 de procente. De la 1 ianuarie 2018, însă, nu va mă plăti nimic, ci doar va reţine banii ca să-i vireze statului. Aşadar, povara celor 23 de procente va fi preluată de angajaţi care se vor trezi cu salarii mai mici dacă patronii nu le cresc lefurile brute.
În plus, chiar dacă salariile brute vor fi mărite, vor creşte costurile angajatorului câtă vreme contribuţia nouă de 35% va fi aplicată la o sumă mai mare. Cu toate acestea, Guvernul spune că salariile nu vor scădea pentru că impozitul pe venituri va fi redus de la 16% cât este în prezent la 10%. Această măsură este însă momentan doar o promisiune.