Guvernul ia in calcul renuntarea la cota unica si introducerea impozitului pe gospodarie. Ce spun consultantii financiari

Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2017 19:27
Categorie: Financiar

Ministerul Finantelor pregateste noi modificari fiscale pe care le-a discutat cu specialistii. Acestia se tem ca anul viitor in loc de reducerea impozitului la cel mult 10% pe venituri am putea vedea o crestere a lui.

Tot pentru anul viitor, autoritatile vor sa introduca "impozitul pe gospodarii", care le-ar oferi anumite facilitati familiilor mai instarite care platesc taxe mai mari.

Cei din Ministerul Finantelor i-au invitat la discutii pe consultantii fiscali. Desi oficial nu a fost inca ridicata problema, multi consultanti se indoiesc ca impozitul pe venit va fi redus anul viitor la 10%.

Gabriel Biris, consultant fiscal: "Toata lumea suspecteaza ca datorita problemelor cu deficitul, datorita anuntatelor cresteri salariale. Este o suspiciune si o nervozitate in piata cum ca de fapt Guvernul pregateste cote progresive mult mai mari de 10%."

Totusi, reducerea impozitului la doua cote, zero si 10 la suta, a fost reafirmata vineri, dupa intalnirea coalitiei de la Sinaia.

Mii de romani isi "cumpara" vechime la pensie, profitand de legea data anul trecut. Cat de rapid se recupereaza investitia

Liviu Dragnea presedintele PSD: "Impozitul pe venit la veniturile sub 2.000 de lei va fi zero incepand cu 2018. La veniturile peste 2.000 de lei vor fi 10% din diferenta sau din ce este peste 2.000 de lei."

In plus, Guvernul se gandeste sa introduca un nou sistem de impozitare, impozitul pe gospodarie. Acesta se foloseste si in alte tari, dar in tari cu impozitare progresiva, care poate ajunge si la 40%.

Gabriel Biris: "Impozit pe gospodarie, adica pe familie, exista in Germania, in Olanda, in Franta, acolo unde sunt cote progresive foarte mari. De ce ne apucam sa introducem concepte doar pentru ca am auzti de ele si suna bine? Nu stiu!"

Teoretic, impozitul pe gospodarie ar permite deducerea de la impozit a anumitor cheltuieli, cum ar fi taxele scolare ale copiilor sau cheltuielile medicale. Iar in familiile in care unul dintre soti are salariu mai mare si implicit un impozit mai mare, se face media intre venitul sau si al celuilalt sot si se plateste impozit pe suma rezultata. Consultantii spun insa ca in conditiile in care impozitul maxim ar fi anul viitor de 10% , sistemul va fi doar o birocratie suplimentara.

Gabriel Biris: "Ministerul Finantelor, am vazut un comunicat, ca au avut discutii cu consultantii si s-a discutat aceasta solutie cu impozitul pe gospodarii. Au uitat sa spuna si ca opinia consultantilor a fost ca nu e o directie buna."

Discutiile intre Ministerul Finantelor si consultanti vor continua.

 

Guvernul promite ca timbrul de mediu va fi restituit integral si pe cale administrativa. Suma totala depaseste 6 miliarde lei

Guvernul promite ca timbrul de mediu va fi restituit integral si pe cale administrativa. Suma totala depaseste 6 miliarde lei

Euro, curs valutar

Unde să te muți ca să trăiesti bine. Țara din UE în care nu poți câștiga mai puțin de 2.000 €

Mesajul postat de Kylie Jenner pe Twitter a costat Snapchat 1,7 miliarde de dolari

Indicele Robor la 6 luni a ajuns la cel mai mare nivel din octombrie 2014

Tarifele RCA cresc în medie cu 9-11%. Noile prețuri anunțate de ASF

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE. Țara cu cel mai mare venit

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

Catedrala Neamului

Cum se împarte bugetul Primăriei Capitalei pe 2018. Catedrala Neamului n-a fost uitată

Ministrul Finanţelor, îngrijorat de scumpirile-record la alimente și creșterea inflației

Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă îți deschizi o afacere în 2018

Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor la credite: Eu sunt adeptul pieţei libere

9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Comisiile reunite din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare