”Grup de Acțiune Locală”. Metoda prin care primarii se asociază și atrag bani europeni

Ultima actualizare: 29-01-2020 20:32
euro
iStock

Tot mai multe comune încep să prospere, acolo unde primarii s-au asociat în ''Grupuri de Acțiune Locală'', pentru a lua bani europeni.

Modernizează drumuri, cumpără utilaje și chiar ridică școli. În echipă sunt parteneri privați, iar sumele, sunt, în cazul primăriilor, nerambursabile.

Programul a început în 2012, iar acum se află în a doua etapă de finanțare.

Primar: "Aceasta e ultima achiziție, un autogreder pe care îl folosim pentru dezăpeziri, reparări de drumuri și alături avem drumul. Acesta face legătura între cel comunal și European."

Drumul pe care îl arată primarul comunei Victoria, din județul Iași, a fost asfaltat cu bani luați prin Grupul de Acțiune Locală. Până acum, autoritățile au depus patru proiecte.

Daniel Crețu, primar comuna Victoria: ”În total aș putea spune am luat 230.000 euro și am mai pus și eu 150.000. Sunt soluția schimbării în bine, te poți dezvolta. Nu există finanțări la ora actuală pentru astfel de utilaje."

Din același grup fac parte alte zece comune din județele Iași și Botoșani. Popricani este una dintre ele. Aici, primarul a cumpărat un buldoexcavator și urmează să facă un stadion.

Valeriu Pârlog, primar comuna Popricani: ”Am primit peste 100.000 de euro din care Primăria a accesat două proiecte. Ați fi putut fără acest ajutor să faceți achizițiile? Nu, nu am fi putut. Fondurile se obțin mai ușor, procedura este mai simplă."

Primăria Bacău este la primul proiect, dar este unul de anvergură și speră să obțină finanțarea. Autoritățile vor să asfalteze mai multe străzi și să construiască grădinițe în două cartiere sărace.

Cosmin Necula - primarul Bacăului: "A fost o soluție foarte buă. Să putem investi în acele zone ar fi fost o sarcină aproape imposibil de rezolvat."

În țară sunt 239 de Grupuri de Acțiune Socială. Fiecare primește finanțare în funcție de proiectele depuse, iar suma alocată se împarte între comune.

Adrian Anghel - manager GAL Bacău: "Poate ajută mult mai ușor la dezvoltarea unei comunități pentru că asociația este formată din entități locale care cunosc necesitățile cele mai stringente ale unei comunități. "

Din aceste parteneriate mai fac parte, pe lângă autorități publice, și ONG-uri sau societăți agricole. Banii sunt accesați prin Programul Național de Dezvoltare Rurală și vin de la Uniunea Europeană.

În prima perioada de finanțare, 2007-2013 s-au alocat 350 milioane de euro, pentru toată țara. Pentru a două perioadă, 2014 - 2020, suma a ajuns la 620 milioane de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO