Guvernul și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor: ”Puteți să băgați și 10 moțiuni”
Parlamentul s-a reunit miercuri, în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Dezbaterile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
CITIȚI în acest articol:
-► De ce își asumă răspunderea în Parlament Guvernul Orban
-► PSD va depune moțiune de cenzură după ce Guvernul își angajează răspunderea
-► Amendamentele depuse de USR
-► Amendamentele depuse de ALDE
Astfel, Cabinetul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Executivul a recurs pentru a 7-a oară la această măsură excepționată, însă de dată această, cei de la PSD anunță că vor depune moțiune de cenzură.
"Aștept cu indiferență moțiunea", le-a spus premierul, deși matematic, alături de UDMR și de câțiva foști parlamentari de la ALDE, social democraților le lipsește un singur vot, ca să dea jos Guvernul.
Premierul Ludovic Orban a explicat de ce își dorește că la următoarele alegeri locale, oamenii să voteze în două tururi, nu doar într-unul, așa cum spune legea acum.
"Acest sistem de vot restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, care nu şi-a respectat promisiunile electorale şi care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală. (...) În alegerile locale din 2016 s-au ales primari candidaţi care nu avut nici măcar 30% din voturi, aproape 50 de candidaţi au fost aleşi în condiţiile în care nu au întrunit nici 30% din numărul cetăţenilor care s-au prezentat la vot. Dacă ţinem cont şi de faptul că prezenţa la vot a fost de 50-60%, avem situaţii în care un primar a fost votat de 10% dintre cetăţenii cu drept de vot dintr-o comunitate locală. Vă dau numai exemple - e un primar din Caraş - Severin, Moţ Antonică, acesta s-a ales cu 19,24% din voturile exprimate. Peste 600 dintre primarii care au fost aleşi în 2016 au fost aleşi cu un rezultat de sub 50% din voturile exprimate de cetăţeni. Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să fie unul care să permită cetăţenilor să aibă o minimă garanţie asupra bunei administrări a localităţii, asupra unei guvernări locale performante care să ducă la dezvoltarea comunităţii locale", a menţionat premierul.
Guvernul a introdus în proiect și prevederea conform căreia cei care își obțin viza de flotant cu mai puțin de 60 de zile înainte de alageri, să nu mai poată vota în locul în care s-au mutat. Schimbarea i-a dezamăgit pe cei de la USR.
Dan Barna, președinte USR: "Este surprinzător pentru că, practic, situaţia e mai proastă decât era în perioada PSD. Acolo se putea foarte clar vota".
De cealaltă parte, cei de la PSD au anunțat că joi vor depune moțiunea de cenzură.
Social democrații au deja susținerea celor de la UDMR și a doi parlamentari care au plecat din ALDE, conform unor surse politice. Asta înseamnă 232 de voturi, cu unul mai puțin de cât ar avea nevoie ca moțiunea să treacă.
Odată cu demiterea Guvernului, se deschide calea spre anticipate, alegeri pe care atât liberalii, cât și președintele țării, Klaus Iohannis, și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.
Premierul Ludovic Orban a declarat, în plen, că nu înţelege motivele pentru care PSD va depune moţiune de cenzură, menţionând că social-democraţii nu ar susţine sistemul alegerii primarilor cu voturile a 50% plus unu pentru că le e teamă că primarii lor nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale.
"Am văzut că PSD a anunţat că depune moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţiuni de cenzură. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016 în care trebuie să ştiţi, domnilor de la PSD, că peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile au fost aleşi cu 50% plus unu. Păi, voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere sau poate vă e frică de faptul că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, că aceşti primari au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor. Poate aceşti primari nu mai au capacitatea să obţină 50% plus unu, deşi aţi pompat resursele de la bugetul de stat", a spus Orban, la şedinţa Parlamentul în care Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
El le-a transmis reprezentanţilor PSD că nu vor schimba punctul de vedere al cetăţenilor care doresc alegeri democratice pentru primari.
"Puteţi să băgaţi 10 moţiuni de cenzură, nu ne schimbaţi punctul de vedere şi nu schimbaţi nici punctul de vedere al celor peste 82% dintre cetăţenii care îşi doresc alegeri democratice pentru primari şi îşi doresc să-şi aleagă primari cu adevărat reprezentativi, legitimi, asta nu se poate decât atunci când o majoritate de 50% plus unu decide", a transmis Orban.
Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban în plenul Parlamentului:
- În 2008 s-a schimbat sistemul de alegere, introducându-se sistemual de alegere prin majoritate relativă. Și anume, este ales primar acel candidat care obține cel mai mare număr de voturi. 2012, vă mulțumesc pentru această observație.
- Acest mecanism de vot, după părerea mea, nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate de a alege un primar care să aibă într-adevăr legimititate. Mai mult, acest sistem restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți dintr-o comunitate de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba.
- Votul nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați. În 2016 au fost aleși primari candidați care n-au avut nici măcar 30 % din numărul de voturi al cetățenilor. Vă dau exemple, e un primar din Caraș Severin ales cu 19 % din voturi.
- Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să fie un mecanism care să confere cetățenilor o minimă garanție.
- Am văzut că PSD anunță că depune o moțiune de cenzură. Sincer nu înțeleg motivele acestei moțiuni de cenzură. Peste 1500 din primarii care au câștigat alegerile au câștigat cu peste 50 %. Voi ar trebui să susțineți acest demers.
- Puteți să băgați 10 moțiuni de cenzură, nu o să ne schimbați punctul de vedere.
- Trebuie să menționez că față de proiectul pe care l-am transmis în momentul în care am declanșat procedrua de angajare a răspunderii am aprobat 4 amendamente, care vizează reducerea numărului de semnături pentru candidați, reprezentarea în birourile electoale a partidelor parlamentare, deci sunt prevederi pe care noi le-am considera a crește democrația în mecanismul de alegere a primarilor.
- Închei prin a vă spune un lucru serios. Credeți-mă că respectarea unor principii fundamentale pentru democrație, așa cum este alegerea primarilor în 2 tururi arată cu adevărat respectul pentru democrație.
De ce își asumă răspunderea în Parlament Guvernul Orban
Liberalii au acuzat PSD că blochează în Parlament proiectul care ar modifica codul electoral, aşa că au apelat la din nou la o metodă excepţională: angajarea răspunderii.
Executivul a motivat că alegerea primarilor într-un singur tur a stârnit multe nemulţumiri în societate. În plus, textul propus prevede şi o măsură ce ar trebui să limiteze turismul electoral, astfel încât vor putea vota pe liste suplimentare doar cei care şi-au schimbat adresa în ultimele trei luni de dinaintea votului.
Președintele Klaus Iohannis este cel care le-a cerut parlamentarilor să se întoarcă mai repede din vacanță și să adopte, într-o sesiune extraordinară, proiectul prin care primarii vor fi aleși, din nou, prin două runde de vot.
După ce Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, iar unii dintre ei fac calcule chiar să revină la guvernare.
Cu UDMR, social-democraţii au 230 de parlamentari şi, matematic, le-ar mai trebui doar câteva voturi ca să destituie Executivul. Dacă le vor găsi şi Guvernul va fi demis, apare posibilitatea alegerilor anticipate pe care le doresc, oricum, şi liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis.
Dacă moţiunea va trece, liberalii ar avea în plan şi o ordonanţă de urgenţă, astfel încât alegerile în două tururi să devină totuşi realitate.
Amendamentele USR
USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.
Astfel, USR solicită eliminarea articolului care prevede că "persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile". În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.
Un alt amendament al USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, faţă de minimum 1% cum este în prezent.
"Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaţilor independenţi şi a partidelor", consideră USR.
USR mai propune amendamente care modifică procedura de acreditare a observatorilor interni şi internaţionali la alegeri.
„La toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare pot asista - în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator şi a persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii - candidaţii, persoanele acreditate, definite conform art. 89 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi membrii birourilor electorale ierarhic superioare”, conform amendamentelor depuse de USR.
„Nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Acreditarea observatorilor interni şi internaţionali se face conform art. 89 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Pot fi desemnaţi ca observatori interni reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca scop apărarea drepturilor omului şi sunt legal constituite cu cel puţin şase luni înaintea datei alegerilor. Persoanele desemnate de aceste organizaţii trebuie să fie cetăţeni cu drept de vot şi nu pot fi membri ai vreunui partid politic", continuă amendamentele USR.
De asemenea, USR mai propune un amendament privind revenirea la organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean în 2 tururi de scrutin. În cel de-al doilea tur s-ar califica acei candidaţi care au ocupat primele două poziţii în primul tur, cu excepţia situaţiei în care unul dintre aceştia a obţinut deja 50% plus unu dintre voturi, potrivit propunerii Uniunii Salvaţi România.
Amendamentele ALDE
Printre amendamentele depuse de ALDE se numără şi cel care prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene să se aleagă prin vot indirect de către consiliile judeţene. În forma propusă de Guvern se prevede că preşedinţii consiliilor judeţene se aleg "pe circumscripţiile electorale prin scrutin uninominal".
Un alt amendament propus de ALDE prevede că persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul pe lista "permanentă" şi nu pe cea "suplimentară", cum se prevedea în forma Guvernului.
PSD depune moțiune de cenzură
PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură, alături de UDMR.
"Se încalcă o linie roşie a democraţiei şi acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice şi de socotelile politice pe cine avantajează aceste legi. Aceste legi trebuie să fie predictibile, trebuie discutate conform deciziei CCR şi recomandărilor Comisiei de le Veneţia, cu şase luni sau un an de zile înainte. În acest moment, depunem moţiunea, părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, este că va trece această moţiune", a precizat recent preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că vineri va trebui depusă moţiunea de cenzură, după angajarea răspunderii Guvernului. El a menţionat că social-democraţii nu vor face amendamente la acest proiect.
„Avem numărul de semnături pentru a fi depusă şi avem şi numărul de voturi, cred eu, pentru a adopta această moţiune de cenzură şi pentru a demite Guvernul Orban, atât pentru încălcarea acestor reguli democratice, cât şi pentru incompetenţa de care a dat dovadă în aceste trei luni. (...) Cred că nu depunem niciun amendament, pentru că singurul amendament ar putea fi să retragă tot proiectul", a arătat Simonis.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: guvern, Parlament, primari, alegeri locale,
Dată publicare:
29-01-2020 19:35