Greșelile care îi bagă rapid în faliment pe cei care își deschid o cafenea

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28

Visul a mii de români de a avea o cafenea sau un restaurant s-a tranformat repede într-un coşmar pentru că au dat faliment chiar în primele luni de la deschidere.

Şi asta pentru că au plecat la drum fără un plan de afaceri şi nu au studii de specialitate, spun analiştii din domeniu. Aşa au ajuns să îşi desconsidere clientela, să ofere mâncare scumpă şi prost gătită, ori servită de chelneri neinstruiţi şi chiar prost crescuţi.

Laura a plecat la drum cu o poveste frumoasă -a vrut să vândă cafea cu răvaşe motivaţionale - însă nu şi-a făcut nişte calcule înainte. A închiriat un spaţiu în zona Mătăsari de 40 de metri pătraţi în a cărui amenajare a investit 10 mii de euro.

Cheltuielile lunare sunt în jurul a o mie de euro - fără chirie - dar nu reuşeşte să le acopere. Că să iasă măcar pe zero, ar trebui să aibă încasări zilnice de 600 de lei însă media nu depăşeşte 120 de lei.

Laura Lupoae, proprietar cafenea: "Tocmai pentru că este un business, trebuia să mă focalizez iniţial pe resursele financiare şi trebuie să cer ajutor de specialitate şi aş apela la serviciile unui agent imobiliar. El mi-ar fi spus că aceasta nu este o zona care să funcţioneze"

Când cafeneaua pe care o avea în Dorobanţi a început să scârţie, Mihaela a găsit doi parteneri şi au transformat locul în bistro, cu bucătărie şi laborator de cofetărie. Investiţia a fost de 150 de mii de euro, amortizată în 8 ani, spun proprietarii.

Planul de afaceri iniţial a fost respectat doar în proporţie de 70 de la sută din cauza legislaţiei în permanentă schimbare, problemelor cu personalul şi evaluarea parţial greşită a clienţilor din zona.

Mihaela Burlacu, proprietar: "Nu există o consecvenţă. Acum avem nişte prevederi, peste 3 luni avem alte prevederi. Ca o întreprindere mică nu ai posibilitatea să susţii costurile aferente acestei birocraţii şi cred că dacă vom continua aşa, vom fi foarte afectaţi".

În topul greşelilor făcute de cei care îşi deschid o cafenea sau un restaurant se află lipsa unui plan de afaceri bine pus la punct. În multe cazuri, el nu include o analiză de piaţă, stabilirea tipului de client sau studiul zonei în care va fi amplasat viitorul local. O altă problemă este neimplicarea în business.

Una dintre greşelile făcute frecvent de proprietarii de restaurante este că pun mai mult preţ pe felul în care arată localul decât pe ce pun bucătării în farfurie.

Octav Dura, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: "Cred că mai trebuie să mai investim în partea de gastronomie. Nu toţi cei care încep o afacere antreprenorială în HoReCa, au experienţă în HoReCa şi poate atunci nu reuşesc să respecte anumite lucruri legate de gust, calitate şi aspect"

Mulţi dintre cei care investesc în acest domeniu nu cunosc legislaţia şi nu au studii de specialitate. Doar jumătate dintre ei au experienţă în această industrie. Aşa că ajung să facă toate greşelile posibile - îşi angajează rudele sau prietenii, în loc de personal calificat. Încep să arunce cu bani dacă afacerea începe bine şi uită că fiecare leu contează.

Dacă vreţi să va deschideţi un restaurant, ţineţi cont că românilor le place să mănânce acasă. Cheltuim pe mâncare 27,9 la sută din totalul veniturilor unei gospodării, cel mai mult din Uniunea. În schimb, suntem pe ultimul loc la banii pe care îi lăsăm la cafenele şi restaurante: doar 1,1 la sută din buget.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, până în luna mai a acestui an s-au înfiinţat 3255 de cafenele, restaurante sau hoteluri, cu 670 mai multe ca în aceeaşi perioada a anului trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO