Goluri in buget si familii executate silit. Patronii si expertii fiscali fac previziuni sumbre despre impozitul pe gospodarie
Vor fi goluri in buget si multe familii executate silit pentru taxe neplatite, spun micii patroni, odata cu trecerea la impozitul pe gospodarii de anul viitor.
Acestia atrag atentia ca sistemul de impozitare ar avea nevoie de 5 ani pentru a fi aplicat si nu poate fi introdus de anul viitor, asa cum are in plan Guvernul.
Intentia Guvernului de a introduce, din 2018, impozitul pe gospodarii in locul impozitului pe venit, este criticata dur de reprezentantii micilor patroni din Romania. Fiscul nu este pregatit sa aplice modelul american, invocat de autoritati, spun ei si nici platitorii de taxe nu sunt.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Jianu, reprezentant consiliu IMM: "Acest tip de impozit necesita o perioada de aproximativ 5 ani de zile de pregatire. Preconizam ca vor fi foarte, foarte multe executari silite."
Patronii spun ca multi nu vor reusi sa puna bani deoparte luna de luna pentru a-si achita impozitul la finalul anului si, astfel, vor acumula datorii la stat. Asta pentru ca, din 2018, angajatorii NU vor mai retine lunar banii pentru impozitul de 16% pe venituri, asa cum se intampla acum, ci ii vor lasa la dispozitia angajatilor.
Salariatii nu scapa insa netaxati: ei vor achita un impozit pe venituri, dar nu individual, ci pe gospodarie, in mai 2019, pentru tot anul 2018.
Florin Jianu, reprezentant consiliu IMM: "Aproape un an si jumatate nu vor exista incasari privind impozitul pe salarii la bugetul de stat. Aproape 30 de miliarde de lei vor lipsi."
Asta inseamna 12% din veniturile pe care Guvernul spera sa le adune la buget anul viitor. Problema e cunoscuta la Ministerul Finantelor, dar oficialii sustin ca au solutii.
Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor: ''Vor exista bani care vor ramane la nivelul contribuabilului si ei vor fi cheltuiti. Fiind un consumator final, acesti bani vor genera mai mult TVA la stat.''
Specialistii fiscali se tem, insa, ca Executivul ar putea introduce noi cote de impozitare ca sa acopere golul bugetar.
Mihaela Mitroi, consultant fiscal: ''Ingrijorarea vine din faptul ca introducerea a doua cote si a sistemului in sine de venit global creeaza premisele introducerii unor cote si mai mari, la un moment dat, daca cumva este nevoie de mai multi bani.''
Oficialii Ministerului Finantelor dau insa asigurari ca nu vor exista decat doua cote de impozitare a gospodariilor - zero si 10%. Veniturile sub 2.000 de lei pe luna vor scapa de taxare. Dar multe se pot schimba pana cand proiectul va fi adoptat.