Gura de oxigen pentru SUA. FED va pastra dobanda de politica monetara aproape de zero pana in 2013
Bursa de la New York a primit, marti seara, o gura de oxigen de care avea mare nevoie, odata cu anuntul Rezervei Federale, pe care il astepta, de altfel, intreaga lume.
FED va pastra dobanda de politica monetara aproape de zero, cel putin pana in vara anului 2013 si va face tot posibilul sa ajute economia americana.
Rezultatul? Indicele Dow Jones a avut cea mai buna sedinta din ultimii doi ani. Toata lumea asteapta acum cu nerabdare sa vada daca anuntul va avea aceleasi consecinte si in cazul burselor europene.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Mentinerea dobanzii de referinta intre zero si 0,25% se traduce prin costuri mici pentru creditele luate de populatie si companii. Iar creditele accesibile ar trebui sa incurajeze consumul si investitiile, deci si cresterea economica.
Daca mentinerea dobanzii de referinta era oarecum de asteptat, toata lumea a fost surprinsa de termenul precis dat de Fed, o institutie care foloseste de obicei formulari vagi precum "pentru o lunga perioada de timp". Exprimarea de marti seara a avut scopul de a le transmite un mesaj de stabilitate investitorilor.
Si, dupa cum aratau cifrele la inchiderea bursei de la New York, Fed si-a atins scopul. Dow Jones a urcat cu 3,98%, o performanta pe care n-o mai atinsese din 23 martie 2009. Si indicii Nasdaq si Standard & Poor's au incheiat sedinta pe plus, cu 5,29, respectiv 4,74%. Entuziasmul s-a simtit si la bursele asiatice: Tokyo a deschis in crestere cu aproape 2%, iar Seul cu 4,22%.
Totusi, banca centrala americana a subliniat ca relansarea economiei Statelor Unite e mai lenta decat sperase, iar riscurile s-au accentuat. Poate asa se explica de ce nu toata lumea a incheiat ziua cu optimism.
Pe de alta parte, Fed nu poate rezolva o parte esentiala a actualei crize de incredere.
Desi le-a scazut ratingul de credit, Statele Unite se pot imprumuta in continuare cu dobanzi de trei ori mai mici decat Italia, de exemplu.
"Oamenii inca le imprumuta bani americanilor pe termen de zece ani cu dobanda de putin peste 2%, in timp ce Italia se apropie de 6%. Deci creditorii inca iubesc si au incredere in America", a declarat Alan Valdes, DME Securities.
Tot de o criza a increderii sufera si presedintele Barack Obama. Cand apare la televizor ca sa linisteasca pietele, obtine exact efectul invers. Iar popularitatea sa a atins un minim istoric, depasind cu putin 40%. In mod surprinzator, insa, discursul sau de compromis din ultimele saptamani i-ar putea aduce voturi in alegerile de anul viitor: voturile celor neafiliati politic.