Oscilatii mari pe piata valutara, dupa retrogadarea ratingului SUA

Ultima actualizare: 08-05-2012 01:18
Bancnote euro

Moneda euro a inregistrat astazi cateva aprecieri, dar si deprecieri, fata de dolarul american - dupa deschiderea in scadere a sedintei de pe bursa din Statele Unite.

Astfel, in cursul zilei, moneda euro reusise sa se aprecieze fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri de limitare a efectului de contagiune a crizei datoriilor de stat.

Tarile G7 au promis actiuni coordonate pentru a mentine stabilitatea pietelor valutare.

Dolarul a fluctuat in apropiere de minimul istoric fata de francul elvetian, afectat de retrogradarea ratingului Statelor Unite cu o treapta de catre agentia Standard & Poor's, la AA+.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,3%, la 1,4313 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,4432 dolari.

Fata de yen, moneda unica a avansat la 112,51 yeni/euro, de la 112,16 yeni la finele sedintei de vineri, insa s-a retras ulterior si se tranzactiona luni dimineata in jurul nivelului de 111,63 yeni.

Bursele asiatice au scazut cu pana la 5%. Cum va reactiona Europa la downgradarea Americii

Moneda japoneza si francul elvetian, considerate active sigure in perioade de corectie, au fost propulsate de scaderile puternice inregistrate pe bursele asiatice si pe pietele de marfuri.

Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de franc, la 1,0855 franci/euro, usor peste minimul record de 1,0719 franci atins vineri.

Scaderea ratingului SUA reduce pretul petrolului si scumpeste aurul

Aprecierea yenului si francului este insotita de amenintarea autoritatilor japoneze si elvetiene ca vor interveni puternic pentru deprecierea monedelor, a caror evolutie afecteaza sever exportatorii din cele doua tari.

Dolarul a coborat la un minim de 77,6 yeni si a atins un nou minim record fata de franc, la sub 0,75 franci/dolar. Moneda americana a pierdut in ultima luna circa 6% fata de franc si 4% in raport cu yenul. Luni dimineata, dolarul se tranzactioneaza la 77,84 yeni, in scadere cu 0,6%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO