FRANCOGEDDON ziua 9. Isarescu, convocat de Iohannis la Cotroceni; Curs record pentru euro si dolar; O noua banca ia masuri

×
Codul embed a fost copiat

Anuntul Bancii Centrale Europene de joi a slabit euro fata de francul elvetian, dar ar putea duce si la adoptare de masuri in sprijinul celor indatorati la banci

-► Milennium Bank reduce dobanda pentru creditele in franci
-► Discutii Iohannis-Isarescu
-► Cursul BNR pentru vineri, 23 ianuarie
-► Guvernele din Polonia si Serbia nu iau masuri
-► Francul, cea mai supraevaluata moneda
-► Francul a deschis ziua peste euro
 

Inca o banca din Romania ia masuri pentru clientii cu credite
Millennium Bank reduce marja de dobanda cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele in franci elvetieni, pe o durata de trei luni, iar pentru a beneficia de aceasta masura clientii trebuie sa depuna pana marti o solicitare scrisa la orice agentie a bancii. "Millennium Bank a decis vineri, 23 ianuarie 2015, sa vina in intampinarea clientilor cu credite in franci elvetieni cu o solutie similara OTP Bank, ca masura de sprijin in contextul aprecierii fara precedent a monedei elvetiene", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

Clientii pot beneficia de o reducere temporara a marjei de dobanda, cu 1,5 puncte procentuale, pentru o perioada de trei luni. "Portofoliul de credite in CHF al Millennium Bank Romȃnia este foarte redus, cu toate acestea analizam constant evolutia pietei si vrem sa ne asiguram clientii ca vom continua sa cautam masuri de protectie pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate. In acest sens, ii invitam pe clientii nostri cu credite in franci elvetieni, in unitatile Millennium Bank, unde vom gasi cele mai bune solutii personalizate", a declarat in comunicat Adrian Popa, directorul de Marketing si Comunicare al bancii.

OTP Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat, vinerea trecuta, o masura de reducere a impactului cursului de schimb franc elvetian - leu asupra ratelor clientilor cu credite in CHF. Astfel, banca va aplica reducerea marjei de dobanda cu 1,5 puncte pe o perioada de trei luni, iar clientii pot solicita aceasta facilitate pana la 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.

Citește și
emblema Banca Nationala a Elvetiei
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Millennium Bank Romania, fosta membra a Banco Comercial Português, face parte din OTP Group, in urma achizitiei integrale de catre OTP Bank Romania. Procedurile de achizitie au fost finalizate in ianuarie, tranzactia totalizand 39 de milioane de euro, in urma careia OTP isi mareste cota de piata la circa 2% si urca pe locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca. Raiffeisen Bank reduce incepand de vineri, 23 ianuarie, dobanda pentru clientii cu credite in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale, Volksbank Romania va mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF.

Discutii Iohannis-Isarescu despre cresterea francului
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 23 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, in cadrul unei intalniri de lucru pe tema politicii monetare actuale. Cu prilejul intalnirii au fost aduse in discutie situatia creata de aprecierea francului elvetian, cat si opiniile expertilor pe aceasta tema."

Cursul BNR
Banca Nationala a anuntat pentru vineri, 23 ianuarie, un curs al francului elvetian de 4,5817 lei, cu 7 bani mai mare ca in ziua precedenta. Euro s-a depreciat 4,4935, in vreme ce joi trecea de 4,5 lei. Dolarul, in schimb, a crescut la 3,9980 lei, fata de 3,8721, cat valora in ziua precedenta. Este vorba de o valoare record atat in cazul monedei americane, cat si al celei elvetiene.

Guvernele din Polonia si Serbia nu iau masuri pentru debitori
Premierul Serbiei, Aleksandar Vucicm a declarat pentru Reuters ca guvernul pe care il conduce va interveni cat de putin posibil in economie pentru a-i ajuta pe cei 22.000 de cetateni care au credite in franci elvetieni. Prezent la Forumul Economic de la Davos, Vucic a precizat ca negociaza cu bancile pentru ca acestea sa le ofere debitorilor solutii pentru plata creditelor, dar ca nu va urma exemplul vecinilor croati, care au impus un curs fix al francului.

Nici in Polonia guvernul nu s-a decis daca va lua sau nu masuri pentru a-i ajuta pe debitori. Ministrul de Finante Mateusz Sczurek, prezent si el la Davos, a declarat ca impunerea unui curs fix al monedei elvetiene „ar putea fi dezastruoasa pentru cei cu credite”. Declaratiile au fost facute inaintea anuntului BCE, care ar putea influenta politicile guvernamentale.

Francul, cea mai supraevaluata moneda
Indicele Big Mac, folosit de revista Economist pentru a stabili daca monedele nationale sunt la nivelul „corect” pe baza pretului unui hamburger in tara respectiva, arata ca francul elvetian este la ora actuala este cea mai supraevaluata moneda din lume.

Un Big Mac costa la Zurich 6,5 CHF, adica 6,54 dolari, fata de 4,79 de dolari in Statele Unite. Potrivit Economist, francul ar fi supraapreciat cu 57,5% fata de dolar si cu aproape 77% fata de euro

Francul, peste euro
Francul elvetian s-a stabilizat vineri la 1,012 euro pe pietele externe, dupa ce s-a apreciat joi cu 1% in urma decizei BCE de a lansa un program de 1.100 miliarde de euro pentru sustinerea economiei uniunii monetare, in timp ce leul s-a intarit usor si a coborat sub pragul de 4,49 lei/euro. In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,4895 - 4,49 lei/euro, dupa ce pe finalul sedintei de joi se tranzactiona la 4,4976 lei. Euro s-a depreciat joi in a doua parte a zilei in raport cu cele mai multe valute, dupa anuntul Bancii Centrale Europene (BCE).

Tot in jurul orei 10:00, francul elvetian se situa pe pietele externe la 1,0123 franci/euro, in stagnare fata de nivelul inregistrat aproape de sfarsitul sedintei de joi. Cotatiile euro/leu si franc/euro implica un curs de 4,5442 lei/franc, peste referinta record de 4,5152 lei/franc, anuntata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) inainte de decizia BCE. Pe finalul zilei de joi, cotatiile de la momentul respectiv indicau un curs mai ridicat, de 4,5524 lei/franc.

"Miscarea este mica in aceasta dimineata, dar pe apreciere de leu. Cele mai multe tranzactii au avut loc sub pragul de 4,49 lei/euro. Am putea vedea in perioada urmatoare un efect mai puternic de pe urma deciziei BCE, dar ramane de vazut. Euro este acum stabil si chiar si cursul euro/dolar a inregistrat o usoara corectie", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala s-au situat in media pentru prima ora de tranzactii, cu schimburi perfectate intre un minim de 4,4875 lei/euro si un maxim de 4,4905 lei/euro. In regiune, zlotul stagna fata de euro, iar forintul inregistra o apreciere de 0,2%.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici

Guvernul pare sa vada in asa numita "Electorata" solutia la criza creditelor in franci elvetieni. Ministrul de finante a anuntat ca va modifica legea pentru a se incadra la sprijin trei sferturi dintre imprumutatii in fraci.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Previziuni-soc pentru 2013: euro cade sub franc, aurul se prabuseste, Europa in pragul razboiului
Previziuni-soc pentru 2013: euro cade sub franc, aurul se prabuseste, Europa in pragul razboiului

Anul care tocmai a inceput ar putea aduce scaderi abrupte ale preturilor petrolului si aurului, cresterea costurilor de finantare ale Spaniei pana la niveluri alarmante.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.