Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici
Guvernul pare sa vada in asa numita "Electorata" solutia la criza creditelor in franci elvetieni. Ministrul de finante a anuntat ca va modifica legea pentru a se incadra la sprijin trei sferturi dintre imprumutatii in fraci.
Cei care au venituri brute de 3.000 de lei si nu mai fac fata cheltuielilor ar putea fi ajutati cu pana la 900 de lei pe luna pentru doi ani. Dupa care revin insa la rata normala, ba mai mult ar plati si suma de care au fost iertati. Imprumutatii resping aceasta solutie, pe care si Banca Nationala o considera una temporara.
Guvernul a dat anul trecut o ordonanta de urgenta prin care datornicii la banci, care aveau venituri brute mai mici de 2000 de lei, puteau cere o pauza de la plata ratelor pe o perioada de doi ani. Pana acum niciun roman nu a apelat la aceasta masura. In primul rand nu existau norme de aplicare, in al doilea pare un tratament provizoriu pentru o boala cronica - spun indatoratii. Executivul a decis acum sa modifice legea electoratei ca sa poata beneficia de ea cat mai multi clienti indatorati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere in schema programului, prin cresterea venitului brut cu care debitorii se incadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel ca vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult", a spus Darius valcov, ministrul de Finante.
Adica 75% dintre imprumutatii in franci elvetieni, potrivit calculelor facute de cei de la Finante. Iata cum functioneaza:
Dupa aprobarea cererii sale, rata lunara a clientului va scadea cu cel mult 900 de lei pe o perioada de 2 ani, dupa care rata revine la nivelul normal pana la finalul perioadei de credit convenita initial. Din acel moment clientul va plati, intr-o perioada SUPLIMENTARA de doi ani, tot ce nu a platit in perioada de restructurare.
Oficialii Bancii Nationale sustin ca masura guvernului este doar o fereastra pe termen scurt. "Cred ca solutia ministerului de finante poate oferi un ragaz pana cand au loc discutiile banci-clienti", a sustinut Nicolae Cinteza, director in BNR.
Cum percep imprumutatii in franci elvetieni propunerea Guvernului? "Nu e o solutie - sa nu mai platesc doi ani si apoi sa platesc si ce m-au pasuit in perioada asta. N-am rezolvat nimic. Daca nu pot acum sa platesc, de ce-as putea atunci?!", e de parere Catalin Voivozeanu, imprumutat.
Actul normativ care modifica electorata va fi depus in parlament ca proiect de lege, a anuntat Ministrul de Finante. Cum alesii sunt in vacanta inca, cei imprumutati in franci nu au o certitudine ca se pot baza pe intrarea in vigoarea a acestei masuri pana la Paste.
Astazi si Raiffeisen a anunat ca ofera o reducere de dobanda de 0,5% clientilor sai. Avocatii ii sfatuiesc insa pe clienti sa fie foarte atenti ce semneaza.
"Eu nu sunt de conceptia de a duce un razboi cu bancile. Bancile pot oferi clientilor anumite intelegeri dar intelegerile sa fie rezonabile si discutiile sa fie purtate avand la baza o buna credinta. In conditiile in care clientul se va duce si va semna acest act aditional el nu va mai putea cere in instanta inghetarea cursului la data contractarii pentru ca nu va mai avea efecte. Efecte depline va avea actul aditional", a explicat Elena Pavel, avocat.