Guvernul transforma criza francilor elvetieni intr-o noua electorata. Cum functioneaza solutia respinsa si de catre datornici

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 18:18
Categorie: Financiar

Guvernul pare sa vada in asa numita "Electorata" solutia la criza creditelor in franci elvetieni. Ministrul de finante a anuntat ca va modifica legea pentru a se incadra la sprijin trei sferturi dintre imprumutatii in fraci.

Cei care au venituri brute de 3.000 de lei si nu mai fac fata cheltuielilor ar putea fi ajutati cu pana la 900 de lei pe luna pentru doi ani. Dupa care revin insa la rata normala, ba mai mult ar plati si suma de care au fost iertati. Imprumutatii resping aceasta solutie, pe care si Banca Nationala o considera una temporara.

Guvernul a dat anul trecut o ordonanta de urgenta prin care datornicii la banci, care aveau venituri brute mai mici de 2000 de lei, puteau cere o pauza de la plata ratelor pe o perioada de doi ani. Pana acum niciun roman nu a apelat la aceasta masura. In primul rand nu existau norme de aplicare, in al doilea pare un tratament provizoriu pentru o boala cronica - spun indatoratii. Executivul a decis acum sa modifice legea electoratei ca sa poata beneficia de ea cat mai multi clienti indatorati.

"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere in schema programului, prin cresterea venitului brut cu care debitorii se incadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel ca vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult", a spus Darius valcov, ministrul de Finante.

Adica 75% dintre imprumutatii in franci elvetieni, potrivit calculelor facute de cei de la Finante. Iata cum functioneaza:

Dupa aprobarea cererii sale, rata lunara a clientului va scadea cu cel mult 900 de lei pe o perioada de 2 ani, dupa care rata revine la nivelul normal pana la finalul perioadei de credit convenita initial. Din acel moment clientul va plati, intr-o perioada SUPLIMENTARA de doi ani, tot ce nu a platit in perioada de restructurare.

Oficialii Bancii Nationale sustin ca masura guvernului este doar o fereastra pe termen scurt. "Cred ca solutia ministerului de finante poate oferi un ragaz pana cand au loc discutiile banci-clienti", a sustinut Nicolae Cinteza, director in BNR.

Cum percep imprumutatii in franci elvetieni propunerea Guvernului? "Nu e o solutie - sa nu mai platesc doi ani si apoi sa platesc si ce m-au pasuit in perioada asta. N-am rezolvat nimic. Daca nu pot acum sa platesc, de ce-as putea atunci?!", e de parere Catalin Voivozeanu, imprumutat.

Actul normativ care modifica electorata va fi depus in parlament ca proiect de lege, a anuntat Ministrul de Finante. Cum alesii sunt in vacanta inca, cei imprumutati in franci nu au o certitudine ca se pot baza pe intrarea in vigoarea a acestei masuri pana la Paste.

Astazi si Raiffeisen a anunat ca ofera o reducere de dobanda de 0,5% clientilor sai. Avocatii ii sfatuiesc insa pe clienti sa fie foarte atenti ce semneaza.

"Eu nu sunt de conceptia de a duce un razboi cu bancile. Bancile pot oferi clientilor anumite intelegeri dar intelegerile sa fie rezonabile si discutiile sa fie purtate avand la baza o buna credinta. In conditiile in care clientul se va duce si va semna acest act aditional el nu va mai putea cere in instanta inghetarea cursului la data contractarii pentru ca nu va mai avea efecte. Efecte depline va avea actul aditional", a explicat Elena Pavel, avocat.
 

FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a
FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Anamaria Prodan, garderoba de... milioane

09:47
VORBESTE LUMEA
Cum responsabilizam copiii

09:25
VORBESTE LUMEA
Minnie si Mickey, prietenii copiilor

03:01
VORBESTE LUMEA
Adda își face casă cu piscinp și cinema

04:46
VORBESTE LUMEA
Coș, covor sau suport pentru pahare din... sfoară

03:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
lei romanesti
Roborul la 3 luni a crescut la 3,30%. Este cel mai mare nivel din ultimele 2 luni
Criză financiară la Senat. Aleșii și-au dublat bugetul pentru deplasări, dar tot vor rămâne fără bani
Pe lângă înghețarea salariilor bugetarilor, ar putea urma și concedieri. PNL: ”Guvernul recunoaște că România e în criză”
Când ar urma să fie majorat din nou salariul minim pe economie
Ce spune Teodorovici despre înghețarea salariilor bugetarilor în 2019. ”Este un scenariu”
Florin Cîţu: Guvernul ia în calcul îngheţarea salariilor în 2019. Ce scrie în programul de guvernare
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Țara în care trăiesc cei mai mulți români răstoarnă Europa. Ce se întâmplă cu moneda euro
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei