FRANCOGEDDON, ziua 6. Francul SCADE la BNR. Croatia va "ingheta" cursul francului timp de un an
Cresterea francului dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina plafonul valutar duce la consecinte neasteptate si adeseori tragice
-► Cursul BNR pentru marti, 20 ianuarie
-► Curs fix al francului in Croatia
-► Cursul interbancar: euro si-a mai revenit fata de franc
-► Roger Federer, afectat de criza francului elvetian
-► Imbulzeala la Rolexuri in Singapore
-► 19 sinucideri din cauza creditelor in franci elvetieni
Cursul BNR pentru ziua de marti, 20 ianuarie
Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru marti un curs de 4,4354 lei pentru un franc elvetian, mai mic decat cel de luni (4,4716). Euro a crescut in schimb de la 4,5018 la 4,5037 lei.
Curs fix al francului in Croatia
Guvernul din Croatia a anuntat ca vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croati care au credite ipotecare in moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului, relateaza Reuters. Guvernul croat vrea sa fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, in linie cu schimbul valutar anterior deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzactionat pentru aproximativ 7,6 kuna in ultimele zile. Decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobata de parlament.
"In acest mod, avem timp sa gasim o solutie de lunga durata. Guvernul este aici pentru a-si proteja cetatenii", a declarat premierul croat Zoran Milanovici, care a precizat faptul ca bancile vor fi cele care vor suporta costurile suplimentare cauzate de aprecierea francului. De altfel, analistii estimeaza ca decizia guvernului nu va crea dificultati majore pentru sistemul bancar din Croatia.
"Trebuie sa vedem daca bancile vor primi de la stat unele reduceri de taxe pentru a compensa costurile acestei hotarari, dar sistemul bancar are, in general, suficient capital pentru a face fata acestor costuri", a declarat un analist bancar pentru Reuters. Valoarea totala a creditelor denominate in franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (600 milioane de dolari), la 27 de miliarde kuna, in urma aprecierii francului fata de moneda nationala croata.
60 de mii de croati au credite in franci elvetieni si multi dintre au vazut ca datoreaza acum bancii mai mult decat atunci cand au luat creditul. De aceea guvernul croat a decis sa inghete cursul la 6,39 de kune pentru un franc, cat era in urma cu o saptamana, fata de aproape 7,6 kune cat era cotatia oficiala astazi. Masura se va aplica timp de un an.
"In urmatorul an vom avea discutii pentru a gasi solutia pentru conversia tuturor creditelor din CHF in kuna, dar pentru asta este nevoie de cooperarea Bancii Nationale pentru ca problema nu tine doar de puterile guvernului", a spus premierul Zoran Milanovic.
Ministrul croat de Finante l-a sunat deja pe cel din Ungaria pentru a-i cere sfatul, deorece in noiembrie anul trecut guvernul maghiar a obligat toate bancile sa converteasca creditele din moneda elvetiana in forinti la un curs mai mic decat cursul pietei.
Tot de la ministrul ungar a cerut sfaturi si ministrul polonez de Finante, ingrijorat pentru cele 500 de mii de familii care locuiesc in case cumparate cu credite in franci elevetieni.
In Romania insa lucrurile se misca mai greu. "Sa vedem ce masuri legislative se pot adopta. Insa vreau, si eu imi asum acest lucru, vreau sa nu vindem iluzii, vreau sa nu cream asteptari nerealiste", a spus Victor Ponta, luni.
Miercuri, deputatii din Comisia de Buget - Finante vor cauta solutii pentru cei care nu isi mai pot plati ratele, iar la discutii au fost invitatii reprezentantii BNR, ai bancilor comerciale si ai clientilor.
Cursul interbancar: euro si-a mai revenit fata de franc
Francul elvetian a deschis marti aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat incepand din a doua parte a zilei de joi, in timp ce leul s-a mentinut in raport cu euro usor peste pragul de 4,5 lei/euro, in contextul unei activitati foarte restranse in piata interbancara locala.
In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,5040 - 4,5050 lei, fata de 4,5033 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de luni. Pe pietele externe, francul elvetian era cotat la aceeasi ora la 1,0175 franci/euro, dupa ce spre sfarsitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.
"Pe cursul euro/leu nu s-a intamplat nimic. Zona a deschis depreciata de aseara, iar in aceasta dimineata au inceput sa recupereze. Noi nu ne-am miscat. Este posibil ca jucatorii de afara sa nu se uite foarte mult pe leu, in timp ce pe zlot si forint este un pic de agitatie. Euro si-a mai revenit un pic pe pietele externe in comparatie cufrancul si se tranzactioneaza usor sub pragul de 1,02 franci/euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.
Volumele din piata locala s-au situat la un nivel foarte redus, cu numai doua tranzactii in prima ora, la fel ca in deschiderea sedintei de luni. Cele doua schimburi dintre banci au avut loc la cotatiile de 4,5040 lei/euro si 4,5050 lei/euro. In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,2% fata de euro, iar zlotul cu 0,1%.
Roger Federer, afectat de criza francului elvetian
„De-acum trebuie sa castig”, a mai glumit el, facand aluzie la faptul ca premiile turneelor la care participa sunt platite in general in monede care s-au depreciat fata de franc, astfel ca si veniturile sale au scazut. Federer ramane cel mai bine platit tenismen, chiar daca a mai saracit un pic dat fiind ca e platit in euro sau dolari, dar cheltuieste in franci in tara natala, unde locuieste impreuna cu familia sa.
Imbulzeala la Rolexuri in Singapore
StraitTimes scrie ca un singur magazin a vandut duminica 30 de Rolexuri, in vreme ce in mod normal in toata tara se vand 10 astfel de ceasuri intr-o zi. Si asta cu toate ca preturile incep de la 10.000 de dolari
19 sinucideri din cauza creditelor in franci elvetieni
Potrivit Anadolu Agency, agentia oficiala de stiri a Turciei, cel putin 19 persoane si-au pus capat vietii in tarile balcanice din cauza cresterii ratelor in franci elvetieni. Agentia il citeaza pe Kemal Durakovic, presedintele Asociatiei Debitorilor in Valuta din Bosnia, care spune ca, pe langa sinucideri, cresterea monedei elvetiene i-a determinat pe multi sa ameninte cu greva foamei in caz ca autoritatile nu iau masuri.
Anadolu Agency sustine ca in Bosnia ar fi 50.000 de persoane afectate de „Francogeddon”, iar in Serbia 100.000. O situatie si mai dramatica se inregistreaza in Polonia, unde, potrivit EuObserver, sunt 600.000 de oameni cu ipoteci in franci elvetieni. Analistii financiari din aceast tara spun ca se asteapta la numeroase insolvente, in conditiile in care ratele au crescut in doar cateva zile cu 20% si ar putea in final sa fie cu o treime mai mari decat la sfarsitul lui 2014.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, bani, Roger Federer, criza, economie, valuta, rolex, franci elvetieni,
Dată publicare:
20-01-2015 11:42