FOTO care ilustreaza speranta economiei globale. Cum vede The Economist rezolvarea crizei mondiale

Ultima actualizare: 23-06-2012 14:02
Tara Soarelui Rasare

Absenta unui lidership in Vestul Europei devine din ce in ce mai inspaimantatoare, dar destul de familiara. Din acest motiv, Japonia ar putea reprezenta singura solutie salvatoare pentru statele din zona euro, informeaza The Economist.

Pentru coperta numarului din august, ziaristii prestigioasei au ales o fotografie care-i infatiseaza pe presedintele american, Barak Obama si pe cancelarul german, Angela Merkel in portul traditional al japonezilor, kimono-ul.

Credibilitatea unui guvern se bazeaza pe angajamentele pe care acesta le ia in vederea achitarii datoriilor. Insa rezultatele tragediilor din ultimele saptamani, in ceea ce priveste statele din zona euro care se confrunta cu dificultati economice arata ca obligatiile nu doar ca nu se respecta in Vestul Europei, ci dau gres de-a dreptul.

Eforturile Uniunii Europene de a mentine Grecia in zona euro si politica datoriilor in Statele Unite le-au dat investitorilor o singura optiune, si anume: „Mai sunt acestia dispusi sa cumpere o valuta care s-ar putea devaloriza in cazul intrarii in incapacitate de plata a unei tari sau o valuta care ar putea disparea?”

In primele zile ale manifestarii crizei economice, liderii din Vest au incercat sa gaseasca diverse solutii pentru ca efectele acesteia din urma sa nu se resimta atat de tare. Astazi insa, atat politicienii europeni, cat si cei americani stagneaza in decizii, potrivit celor de la The Economist.

Liderii din Vest nu vor sa ia hotarari radicale si toti ceilalti - incluzand pietele, liderii statelor emergente, bancile, chiar si alegatorii – stiu asta. Acest lucru din cauza deciziei luate pe 21 iulie, aceea de a salva Grecia de la default prin acordarea celui de-a doilea pachet de finantare externa, in valoare 109 miliarde de euro, la care se adauga alte 50 de miliarde de euro din partea creditorilor eleni.

In urma cu doua decenii, a aparut o „bula” nipona, iar anii de stagnare economica au produs mai mult dezastru in Japonia decat excesul economic al anilor `80. Practic, economia Tarii Soarelui Rasare a crescut foarte putin atunci, iar datoria sa publica a devenit cea mai mare din lume, de doua ori mai mare decat cea a Americii si a Italiei la un loc.

Daca ceva asemanator s-ar intampla si in cazul Europei si Statelor Unite, consecintele ar fi mult mai grave, afirma ziaristii straini. Si nu ar fi de mirare cum China, considerata ca fiind statul care face lucrurile sa mearga extrem de bine, ar fi convinsa ca va deveni cea mai puternica economie a lumii.

Cititi mai multe pe www.incont.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO