Republicanii nu se mai inteleg nici intre ei. America mai are doar 4 zile pana ramane fara bani
Americanii mai au doar cateva zile la dispozitie ca sa evite intrarea in incapacitate de plata. Congresul trebuie sa aprobe cresterea plafonului de indatorare, pentru ca administratia sa se poata imprumuta si sa nu ramana fara bani.
Cele doua tabere din Congres negociaza deja de cateva saptamani, fara sa fi ajuns insa la un acord. In toata nebunia, americanii nici nu stiu pe cine si ce sa mai creada.
Conservatorii din miscarea Tea Party sunt cei mai inversunati adversari ai cresterii plafonului de indatorare, reglementat prin lege la 14.300 de miliarde de dolari. Ei sustin ca administratia cheltuieste deja prea mult si trebuie sa faca schimbari drastice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii economisti spun ca guvernul va intra in faliment, atunci cand nu va mai avea bani sa plateasca dobanzile pentru bondurile pe care le-a vandut investitorilor. Daca plafonul de indatoare nu e majorat pana pe 2 august, guvernul mai poate suporta aceste plati cateva zile.
Iar cu o astfel de situatie, guvernele americane s-au mai confruntat. Insa multa lume ar avea de suferit.
Joseph Gagnon, analist economic: ''Vor fi nevoiti sa trimita angajati ai statului acasa, sa sisteze platile catre subcontractori si e posibil sa nu aiba bani pentru platile sociale programate pentru 3 august. In cel mai bun caz, le vor amana".
O alta problema este ca Statele Unite risca sa-si piarda ratingul de credit de triplu-A, cel mai mare care exista. Cat de mult ar dauna asta economiei e greu de spus, deoarece nu s-a mai intamplat niciodata.
Mary Snow, corespondent CNN: "Un economist estimeaza ca o reducere a ratingului ar costa guvernul american 100 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Dar si consumatorii vor plati. Daca dobanzile la care se imprumuta statul american cresc, vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii."
Ar putea fi afectate insa si companiile listate la bursa si economia, in general.
Nimeni nu spune ca reducerea ratingului e binevenita. Dar nu va fi o catastrofa, ne linistesc alti economisti.
Joseph Foudy, Stern School of Business: "Chiar daca tari precum China ameninta ca isi muta banii in alta parte, unde sa-i mute? Nu exista alta piata in lume la fel de mare ca aceasta, unde sa poti cumpara si vinde, la nevoie, titluri de valoare de miliarde de dolari in fiecare saptamana sau luna."
Pe de alta parte, pe Wall Street, multi analisti cred ca reducerea ratingului american este inevitabila, chiar si daca plafonul de indatorare va fi ridicat in ceasul al 12-lea. Agentiile de rating vor decide in functie de increderea pe care le-o inspira planurile administratiei de reducere a datoriei publice.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, dolar, datorie externa, criza economica, Moody's, rating de tara, piete financiare,
Dată publicare:
29-07-2011 06:22