FMI: Noul acord UE este DOAR o solutie partiala
Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, este de parere ca acordul de integrare fiscala si coordonarea politicilor economice agreat de statele UE reprezinta un pas in directia corecta, dar nu e o solutie completa pentru criza datoriilor de stat.
"Sunt mai optimist decat in urma cu o luna, cred ca s-au facut progrese. Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta este important, face parte din solutie, dar nu reprezinta solutia in intregime", a afirmat Blanchard la o conferinta de afaceri organizata de publicatia israeliana Globes la Tel Aviv, citat de Reuters.
Oficialul nu a precizat ce noi masuri ar fi necesare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles sa semneze un nou acord pentru o guvernanta fiscala stricta in zona euro si in UE, precum si coordonarea politicilor economice. Marea Britanie, a treia mare economie din UE, a refuzat sa se alature acordului.
Intrebat daca declaratiile politicienilor europeni cauzeaza volatilitate pe piete, Blanchard a afirmat: "O buna parte din volatilitate provine din declaratii din Europa, care arata gama larga de opinii si incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic".
Liderii europeni au convenit de asemenea ca statele UE sa acorde FMI imprumuturi bilaterale de pana la 200 miliarde euro, pentru a ajuta institutia sa sprijine tarile cu probleme din zona euro. "Angajamentul de a ne da 200 miliarde euro este foarte important, pentru ca acum putem merge la alte tari sa le spunem: «Europenii ne-au dat bani, voi puteti ajuta?»", a aratat economistul sef al FMI.
Intrebat de Reuters daca decizia Marii Britanii de a se izola este una favorabila pentru economia tarii, el a spus: "Consider ca este o chestiune pe care trebuie sa o stabileasca europenii".