David Cameron, "oaia neagra" a UE. "Marea Britanie, o insula din ce in ce mai indepartata de Europa"

Ultima actualizare: 17-10-2012 01:19

In acesti termeni comenteaza presa de pe continent decizia indrazneata a premierului David Cameron de a nu semna noul tratat economic european.

Seful guvernului de la Londra devine primul lider britanic care isi foloseste dreptul de veto intr-un astfel de context. Consecintele sunt greu de prevazut, iar englezii se tem de tot ce-i mai rau.

La scurt timp dupa incheierea summit-ului, premierul David Cameron a incercat sa isi explice gestul care l-a transformat peste noapte in "oaia neagra" a Uniunii Europene.

"Pe masa era un tratat care ar fi insemnat pierderea suveranitatii, o multime de schimbari in UE, multa birocratie si legi noi care si nu asigura suficienta protectie pentru Marea Britanie", a declarat Cameron.

Cameron a jucat o carte riscanta, care a provocat reactii amestecate acasa. Colegii din partid il sprijina cu aplomb, pentru ca urmeaza politica traditionala conservatoare, "splendidei izolari" fata de Europa. Primele semne de raceala s-au vazut ieri chiar in sala de sedinte. Presedintele Sarkozy pare ca il ignora pe liderul britanic, atunci cand acesta trece pe langa el si vrea sa ii stranga mana. Sarkozy nici macar nu il priveste, asa ca mana lui Cameron aterizeaza pe bratul presedintelui francez. "Umilinta!" striga Daily Mail.

Partenerii din guvern, liberal democratii, sunt la fel de impacientati. Se tem ca restul tarilor vor "pedepsi" razvratirea lui Cameron.

Comentatorii vorbesc tot mai mult despre "o Europa in doua viteze"- pe de-o parte cu Marea Britanie, pe de alta cu cele 26 de tari care sprijina acordul. Pretul este inca dificil de evaluat. O eventuala taxa pe tranzactiile financiare, impusa de zona euro, ar costa economia britanica 26 de miliarde de lire sterline pe an.

La Casa Alba reactiile sunt inca rezervate. Mai mult, republicanii s-au grabit sa propuna in Congres taierea celor 100 de miliarde de dolari pe care Statele Unite ii varsa in fondul de criza al FMI, tocmai ca banii sa nu fie folositi pentru a salva economiile europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO