FMI: Economia mondiala ramane sub amenintarea unui nou faliment al unui gigant bancar
Economia mondiala se confrunta in continuare cu riscul unui nou faliment al unui gigant bancar, la cinci ani de la prabusirea Lehman Brothers in Statele Unite, potrivit unui raport publicat luni de Fondul Monetar International, relateaza AFP.
"Exista in continuare numeroase institutii financiare de importanta sistemica, cu operatiuni mondiale", se arata in raportul publicat in preambulul previziunilor economice mondiale de saptamana viitoare.
La cinci ani de la falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, care a declansat criza mondiala, Fondul noteza faptul ca reforma financiara mondiala este nefinalizata.
"Economia mondiala ramne expusa riscurilor ca o institutie financiara de importanta sistemica sa dea faliment", se arata in raport.
De la declansarea crizei financiare in Statele Unite, marile banci sunt supuse anual unor teste de stres si trebuie sa isi mareasca rezervele de capital, potrivit reformelor bancare internationale cunoscute sub numele Basel III.
Situatia marilor banci continua sa ingrijoreze insa si Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite.
Potrivit Fed, un soc financiar de mare amploare va afecta in mod uniform ansamblul economiilor mondiale, care evolueaza in prezent in ritmuri diferite, cu o zona euro in stagnare si tarile emergente in expansiune.
Raportul FMI analizeaza totodata efectul socurilor economice la nivel geografic. Astfel, aparitia unor noi tensiuni in sectorul bancar american ar avea cel mai mare impact in Europa si Asia.
Reaparitia incertitudinilor in zona euro, care a iesit abia recent din recesiune, ar fi resimtita in celelalte tari europene si in America Latina, potrivit estimarilor FMI.
Incetinirea peste asteptari a cresterii economice in China, care reprezinta un mare motiv de ingrijorare, ar avea cel mai mare impact in Asia si America Latina, se arata in raport.