FMI a aprobat noua transa din imprumutul pentru Grecia: 2,2 miliarde euro
Fondul Monetar International a aprobat luni acordarea unei noi transe din imprumutul pentru Grecia, in valoare de 2,2 miliarde de euro. De asemenea, FMI a conditionat continuarea colaborarii sale cu aceasta tara.
Institutia de la Washington a precizat intr-un comunicat ca s-a votat in Consiliul de administratie pentru deblocarea acestei sume - a 6-a transa dintr-un imprumut de 30 de miliarde de euro acordat in mai 2010. Astfel, totalul fondurilor acordate de FMI Atenei a ajuns la 20,3 miliarde de euro.
Grecia asteapta in plus fonduri de la partenerii sai europeni, care au promis 80 de miliarde de euro in mai 2010. In total, opt miliarde de euro trebuie sa-i fie acordati in curand.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imprumutul pentru Grecia este cel mai mare acordat vreodata de FMI, insa, cu toate acestea, nu a permis revenirea la crestere economica si nici inlaturarea temerilor privind finantele sale publice.
Grecia, partenerii sai europeni si un grup de lobby reprezentand creditorii privati ai Atenei - Institutul International de Finante (IIF) - au incheiat la sfarsitul lui octombrie un acord pentru a sterge jumatate din datoria publica a tarii detinuta de sectorul privat. insa implementarea acordului nu a fost inca negociata.
FMI considera ca aceasta este o conditie importanta pentru a continua sa plateasca transele din imprumutul pentru Grecia. Fondul a subliniat ca a fost putin satisfacut de progresele Guvernului grec de la acordarea ultimei transe in iulie.
Programul este intr-o faza dificila, cu reformele structurale care progreseaza lent, economia slaba si deteriorarea mediului extern. Acest lucru a justificat o revizuire substantiala a perspectivelor pe termen mediu, a precizat Christine Lagarde, directoarea generala a FMI.