Firmele finanțate prin bani europeni, lovite dur de pandemia de Covid-19. Ce opțiuni au

Ultima actualizare: 29-08-2020 10:46

Criza sanitară a afectat multe afaceri, iar unii antreprenori s-au trezit cu un stres suplimentar.

Este vorba despre cei care au primit finanțare europeană și sunt obligați prin contract să aibă o anumită cifră de afaceri și să păstreze un număr minim de angajați.

Unii spun că le este imposibil acum să îndepliească acele condiţii și se tem să nu fie puși să plătească penalități.

Specialiștii în fonduri europene spun că se poate acorda o prelungire a perioadei de implementare, și se așteaptă că autoritățile să anunțe o relaxare a acestor condițîi.

O agenție digitală din Brașov a obținut în decembrie finanțare europeană pentru un proiect de 230.000 de euro, din care asociații au plătit o cofinanțare de 50.000 de euro. Doar că noul virus le-a dat planurile peste cap.

Ioan Braghesiu, reprezentant firmă: „Avem un număr de angajați pe care trebuie să îl menținem, avem o cifră de afaceri minimă pe care trebuie să o facem anul ăsta, ne-am trezit în situația în care din cât de promitor părea, am ajuns să o vedem destul de negru. Supraviețuim lunar încât să ne scoatem salarii, taxe, riscul este enorm pentru că sunt șanse să nu scoatem minimul de încasări necesare, ce ne cer cei de la regio."

Cum banii i-au folosit deja pentru aparatura performantă foto-video, speră să nu ajungă să fie trași la răspundere.

Ioan Braghesiu, reprezentant firmă: „În mod normal dacă nu ne respectăm condițiile, există un risc să plătim penalități din valoarea totală a proiectului și asta înseamnă destul de mult, 10-15%. Noi am prins exact startul perfect.”

În această situație sunt mii de mici afaceri finanțate cu bani europeni, care acum așteaptă răspunsuri. Pentru moment, însă, îi sfătuiesc pe antreprenorii care nu mai pot îndeplini condițiile, sau nu mai au posibilitatea să asigure confinantarea - fie că vorbim de start-up nation, programul operațional regional sau alte programe - să ceară o prelungire a perioadei de implementare.

Roxana Mircea, reprezentant firmă de consultanță pentru atragerea de fonduri europene: „Sfătuim beneficiarii să transmită către organismele intermediare, care Ministerul Dezvoltării, către autoritățile contractante cu care au semnat contracte de finanțare, fie că vorbim de start-up nation sau alte programe, să transmită solicitări. Se pot prelungi, că în mod normal se putea prelungi jumătate din perioada pe care o aveai pe implementare, aveai 24 de luni, puteai să prelungești încă 12. În acest caz, ne-ar fi necesar o per mai lungă și probabil sunt necesare consultări cu Comisia Europeană, cu consiliul concurenței, după care ne așteptam să avem o legislație în acest sens în această toamnă."

Greu o duc și cei care s-au finanțat cu bani de la bancă. 90% din activitatea acestei firme de albume foto era legată de nunți și botezuri. Șeful companiei spune că a fost nevoiți să dea o treime din oameni afară.

Silviu Bercea, antreprenor: Am investiți peste 500 de mii de euro în echipamente noi, în diversificare de producție, în materiale, toate aceste credite și linii de finanțare sunt încă în derulare, nu s-au încheiat, cele mai multe. Am găsit înțelegere de la bănci, cu cash este destul de greu pentru că sunt în leasing operațional."

Astfel de firme pot primi acum finanțare europeană din fonduri adresate celor afectați de pandemie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO