ANAF va trece la recuperarea banilor neplătiți de firme în pandemie

Ultima actualizare: 17-08-2020 12:19
ANAF va trece la recuperarea banilor neplătiți de firme în pandemie
Inquam/ Octav Ganea

ANAF analizează situația celor care amână pe perioada stării de urgență/alertă plata obligațiilor fiscale și se pregătește ca după data la care expiră facilitățile fiscale acordate de autorități, 25 octombrie, să treacă la recuperarea sumelor la buget.

 

Recuperarea se va face inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, potrivit unui document analizat de Profit.

Până la finele lunii iunie, firmele au declarat, dar fără să și achite, obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei în baza facilității acordate de Guvern în martie.

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități.

 

ANAF cere deja companiilor să facă plăți

 

De altfel, ANAF a aplicat deja, cu oarecare succes, măsuri cum ar fi contactarea telefonică a marilor companii pentru a le impulsiona să facă plăți, dar și solicitări pentru documente.

Capacitatea de plată a companiilor a depins, mai ales în perioada stării de urgență, de resurse financiare proprii, dimensiunea business-ului și de domeniul de activitate, precum și de sprijinul din partea grupurilor mamă sau de accesul la linii de finanțare.

La fel ca în alte state europene, companiile active în unele sectoare au fost afectate mai puternic, în timp ce altora le-au crescut afacerile și au putut plăti mai mult la buget.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO