Fermierii se așteaptă la o recoltă bună de grâu anul acesta. Estimările sunt bune și la nivelul UE
Fermierii se așteaptă la o recoltă bună de grâu anul acesta, dacă nu va ploua excesiv în următoarea perioadă şi nu va fi foarte frig. Ar trebui să avem suficiente cereale atât pentru consumul intern cât si pentru export.
Estimările sunt bune și la nivelul Uniunii Europene, chiar dacă războiul din Ucraina ridică probleme mari pe piața cerealelor.
Chiar dacă și-au redus așteptările, pe fondul războiului din Ucraina, analiștii Comisiei Europeane estimează că producția de grâu din cele 27 de ţări va fi aproape de cea de anul trecut - aproximativ 130 de milioane de tone. Exporturile vor fi însă la un nivel record, de 40 de milioane de tone.
Și la noi fermierii își fac calcule pentru un an bun, dar cu ochii la prognoza meteo.
„În multe regiuni, producţia va fi la un nivel rezonabil, cu siguranţă pentru acoperirea consumului intern și într-o mare parte pentru export. La grâu, așteptările fermierilor sunt mari, dacă nu apar situații - dezastre majore, ne putem încadra în aprecierea de producții bune, rezonabile, fără a avea producții record”, a declarat președintele Asociației Forța Fermierilor.
„Stăm bine la grâu, probabil vom face aproape de 10 milioane de tone recoltă în această vară, în condiţiile în care provocările meteo nu vor exista până intră combinele în câmpuri, asta înseamnă un minus de 10% faţă de rezultatul record al anului trecut. Volumul acesta ne oferă spațiu pentru consum intern, dar și petru o campanie ambițioasă de export”, a explicat un specialist în piețe agricole.
În unele zone din țară, precum în Moldova, sunt emoții mari pentru că încă nu a plouat suficient.
Anul 2021 a fost unul foarte bun, cu recorduri. Am avut recolte de peste 11 milioane de tone de grâu și aproape 14 milioane de tone de porumb. Consumul intern este de până la 4,5 milioane de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb, așa că au fost cantități importante disponibile pentru export.
La porumb, estimările sunt deocamdată greu de făcut. Fermierii speră totuși că va fi un an agricol normal.
Anul trecut, am exportat cereale și oleaginoase în valoare de 5,1 miliarde de euro, adică 7% din totalul exporturilor făcute de țara noastră.