Facturile la gaze vor fi mai ușor de citit. Ce modificări vor fi făcute din luna aprilie
După modelul facturilor la energie electrică și cele pentru gaze vor fi mai ușor de citit. Din luna aprilie prima pagină a facturii va avea mai puține date.
Mai mult în lunile în care distribuitorii întârzie cu trimiterea înștiințărilor clienții vor putea să plătească în rate. Noile reguli au fost stabilite de ANRE pentru toți furnizorii de gaze.
Din luna aprilie, facturile pentru gaze vor arăta diferit. Pe prima pagină se vor regăsi date despre furnizor și despre client, informații despre contract, numărul facturii și data la care a fost emisă, cantitatea de gaze facturată și perioadă, termenul până la care trebuie plătită și, dacă este cazul, restanțele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”Sunt consumatori care vor o factură simplă și doar informații minimale, dar sunt și consumatori care sunt interesați de detalii - cât e tariful de transport, cât e tariful de distribuție, cât e prețul unitar al gazelor sau al energiei electrice. Trebuie comunicate, dar pe pag doi sau în anexe„.
Spre deosebire de facturile la energie, cele de la gaze nu au avut până acum întârzieri. Dacă apar astfel de situații, clienții vor avea evidențiate diferit sumele cu plata eșalonată și cu datoria totală.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: ”În momentul în care un furnizor emite o factură care conține o perioadă mai mare de o lună. În acel moment furnizorul trebuie să ofere clientului și plata eșalonată. Să lase clientului decizia dacă dorește să plătească întreaga valoare a facturii sau eșalonat”.
De exemplu, dacă în luna iunie vin facturile pentru aprilie și mai, furnizorul este obligat să treacă pe factura suma totală și, separat, restanța eșalonată în două rate. Clienții care vor opta pentru plata în rate nu vor acumula penalizări. Și nu vor plăti în plus nici cei care au nedumeriri legate de sumele datorate și cer explicații - furnizorii nu pot aplica penalizări până nu le răspund şi clarifica situaţia.