Facturi reduse la lumină, gaze și căldură pentru românii cu venituri modeste. Legea intră în vigoare în 2022
Guvernul anunță o măsură nouă pentru românii cu venituri modeste.
Aceștia vor putea primi un supliment pentru energie pe tot parcursul anului, care se va scădea din facturi pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, acordat doar iarna.
400.000 de persoane, estimează Guvernul, vor beneficia de suplimentul pentru energie și de ajutorul pentru încălzire. Primul este nou și se acordă tot anul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Beneficiarii vor primi 30 de lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei pentru gaze naturale, 10 lei pentru energie termică și 20 de lei pentru combustibili solizi și petrolieri, sume care pot fi cumulate, dar nu trebuie să depășească valoarea consumului. În cazul în care singura sursă este energia electrică se acorda 50 de lei.
La fel ca la ajutorul de încălzire acordat doar iarna, pot primi acest supliment cei care au veniturile maxime de 810 lei de persoană în cazul unei familii sau 1.445 de lei în cazul unei persoane singure.
În ceea ce privește ajutorul pentru încălzire acordat iarna, în funcție de venitul pe care îl au, beneficiarii primesc intre 10% sau 100% din suma maximă anunțată, adică 250 de lei pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică, 80 de lei pentru lemne, cărbuni sau motorină, iar pentru energie termică valoarea maximă e dată de prețul local al gigacaloriei.
La fel ca în cazul ajutorului de încălzire, pentru a primi suplimentul pentru energie, doritorii trebuie să facă o cerere la primărie, după care se calculează valoarea ajutorului și se transmite apoi la furnizori pentru a fi scăzut din factură.
Excepție fac banii acordați pentru lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, care se dau în mână.
Legea va intra în vigoare anul viitor.