IMM-urile vor să-şi înființeze un furnizor propriu de energie şi cer ajutor de stat pentru plata facturilor

Ultima actualizare: 11-01-2021 16:14
imm
Getty

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijloci din România (CNIPMMR) vrea un furnizor de energie special pentru IMM-uri şi cere autorităţilor un ajutor de stat pentru plata facturilor, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

"Există o îngrijorare a IMM-urilor pe tema creşterii preţurilor la energie, pentru că vorbim de o categorie la fel de vulnerabilă ca şi populaţia. IMM-urile au şi ele o putere deficitară de negociere şi schimbările sunt acelea că preţul va creşte cu 20% şi pentru IMM-uri, ceea ce ar duce România înapoi în 2007, adică la cea mai scumpă energie din UE, cu consecinţe asupra coşului zilnic şi asupra competitivităţii. IMM-urile din România nu îşi permit să plătească energie mai scumpă, energia însemnând foarte mult în costurile de producţie", a afirmat Jianu într-o conferință de presă.

El a solicitat ca în cadrul Consiliului Consultativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să existe şi un reprezentant al IMM-urilor.

"Cred că se impune discuţia pe un ajutor de stat pentru susţinerea costurilor la energie şi o să avem discuţii in cadrul consiliului (CNIPMMR - n.r.) cu privire la posibilitatea înfiinţării unui furnizor propriu, care să vegheze nevoile IMM-urilor", a completat Jianu.

 

Statul trebuie să informeze consumatorii că pot schimba furnizorul de energie electrică

 

La rândul său, Felix Caprariu, preşedinte al Asociaţiei Teritoriale pentru Energie şi Eficienţă Energetică, prezent în aceeaşi conferinţă, a arătat că autorităţile trebuie să desfăşoare o campanie masivă de informare a consumatorilor cu privire la posibilitatea de a schimba furnizorul de energie.

"Autorităţile trebuie să facă această informare, nu cum există acum obligaţia ca furnizorii să facă acest lucru, pentru că niciun furnizor nu va fi de acord să informeze consumatori că există o modalitate să se mute la alt furnizor, este absurd să credem acest lucru. O să vedeţi în pagina 6 din factură acest lucru, cum putem schimba furnizorul, exact ca la bancă, cu litere foarte mici. Nu, acest lucru trebuie făcut transparent, prin canalele mass-media, aşa vorbim de o informare clară", a susţinut Caprariu.

Potrivit acestuia, costurile oamenilor cu energia în coşul de consum înseamnă cam 10%, la o medie de consum de 50-100 kWh.

Piaţa de electricitate a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că tarifele finale nu mai sunt de reglementate de ANRE.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO