Selgros a retras inca 4 tone de carne de pui. DNA a dezvaluit schema periculoasa a Avicola Calarasi
Inca 4 tone de carne de pui Avicola Calarasi au fost retrase, de data aceasta de la Cluj, si nu mai este vorba despre o decizie voluntara a conducerii Selgros.
Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare vor lua probe in cursul zilei de joi ca sa vada in ce masura carnea ar fi contaminata cu tulpini de salmonella periculoase pentru om. Pentru marfa pusa sub sechestru nu s-a primit inca autorizatie de distrugere.
Pana la aceasta ora, 18 tone de carne furnizata de Avicola Calarasi au fost retrase de la Selgros Bucuresti, Brasov si Cluj.
Totul a inceput de la actul de acuzare al procurorilor DNA care a scos la lumina scenarii revoltatoare.
"SC Avicola Calarasi a livrat cantitati de carne de pui alterata si catre magazinele din lantul Selgros, aspect constatat de un responsabil in cadrul Selgros Cash&Carry Brasov", se precizeaza in document.
Referatul cu propunerea de arestare arata ca angajatii magazinului au constatat ca marfa era alterata.
Se spune ca pulpele de pui receptionate in data de 11 septembrie prezentau un miros ranced si inchis, iar in paletii de marfa au fost identificate produse partial mancate si excremente de rozatoare. O situatie similara a fost identificata si intr-un magazin Selgros din Cluj - Napoca.
Avicola Calarasi ar fi ascuns cu buna stiinta un potential focar de infectie. Asta dupa ce fusese informat de un angajat despre o infestare cu salmonella in halele cu pui.
Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA: "In aceasta situatie, lotul trebuie sacrificat separat. Vom lua probe sa vedem daca e vorba de o salmonella periculoasa pentru om".
Potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, adica de medici veterinari.
Dragos Frumosu, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara: "Probabil ca au facut si o reetichetare, au schimbat termenele. Dupa parerea mea, este crima".
Un comunicat difuzat de lantul de hipermarketuri arata ca "data fiind situatia furnizorului Avicola Calarasi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de catre acesta din magazine si stoparea oricaror livrari viitoare."
Joi, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare vor recolta probe din toate loturile retrase, iar rezultatele vor fi facute publice in 4 zile.
Schema periculoasa a Avicola Calarasi
Societatea Avicola Calarasi livra magazinelor zeci de tone de marfa, iar practicile lor variaza de la tainuirea infestarii cu salmonela pana la reambalarea puilor expirati si existenta de excremente de rozatoare in paletii de transport.
"Probabil ca au facut si o reetichetare, au schimbat termenele. Dupa parerea mea, este crima" - Dragos Frumosu, Federatia Industriei Alimentare.
"Data fiind situația furnizorului Avicola Calarasi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de catre acesta din magazine si stoparea oricaror livrari viitoare"
De la magazinul din Brasov s-au retras 6200 de kilograme de pui care au fost trimise direct la Protan, ca sa fie arse. Reprezentanti hipermarketului spun ca nu au vrut sa riste ca cineva sa intre in contact cu marfa.
Angajatii Selgros, alertati de mirosul venit de la carnea alterata
"SC Avicola Calarasi SA a livrat cantitati de came de pui alterata si catre magazinele din lantul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil in cadrul Selgros Cash&Carry SRL Brasov, respectiv pulpele de pui receptionate in data de 11.09.2013 prezentau un miros ranced, inchis, iar, in paletii de marfa au fost identificate produse mancate si excremente de rozatoare (o situatie similara a fost identificata si intr-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizeaza in referatul cu propunerea de arestare a celor implicati in dosar.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
Cum era reambalata carnea de pui
"La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestarii halelor cu pui, constatari facute de medicii veterinari: Sunt la DSV, vreau sa va spun ca toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, si numai putin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adica sase hale, din sase hale trimise toate sunt pozitive la CO...sunt pozitive la CO (salmonela CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oara a iesit pozitiv'", se arata in referat.
Conform documentului citat, la data de 16 septembrie Daher ii spune angajatului sau Constantin Raducu: "...dai marfa aia care...a comandat si Provitul si ULS...", iar angajatul il informeaza ca "...pai ULS-ul i-am lasat 4.000 si ceva, lu' Provit i-am zis ca-i dau trei tone si jumatate, deja a plecat masina cu 6 tone...". La finalul discutiei Orlando ii ordona lui Raducu "sa nu ramana nimic acolo daca ai nevoie de carne, m-ai inteles?".
O situatie similiara a fost identificata de procurori la data 17 septembrie, in legatura cu livrari de produse ale SC Avicola Calarasi SA catre SC Avicola Crevedia si SC Avicola Buzau, cand Daher Orlando i-a cerut lui Ilie Bocioaga, medic veterinar, angajat al SC Avicola Calarasi, sa ascunda medicilor veterinari ai DSVSA Buzau aspectul legat de infestarea carnii de pasare cu salmonella, singurii pe care urma sa-i instiinteze fiind persoanele din abatoare.
Procurorii anticoruptie au cerut, marti, in fata judecatorilor de la instanta suprema, arestarea preventiva a lui Orlando Daher, dar si a altor 26 de persoane, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 50 de milioane de euro.
De asemenea, DNA a inceput urmarire penala si fata de alte 15 persoane, care sunt cercetate in stare de libertate. Printre acestea se numara senatorul PSD Niculae Badalau, acuzat ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA.
In acest dosar, procurorii DNA au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita.
DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.
Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.