27 de persoane retinute in dosarul de evaziune de 50 MIL. euro. Astazi se va cere arestarea lor

Dată publicare: 29-10-2013 10:14
Dată actualizare: 01-11-2013 06:50


Evaziune

Procurorii DNA au retinut 27 de persoane in dosarul de evaziune cu prejudiucu de peste 50 de mil. de euro, printre care procurorul Angela Nicolae si fiul acesteia, si vor cere marti instantei arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Oficiali din Directia Nationala Anticoruptie au declarat pentru MEDIAFAX ca in dosarul de evaziune fiscala au fost retinute 27 de persoane, iar in cazul altor cinci persoane s-a luat masura interdictiei de a parasi tara.

De asemenea, alte doua persoane urmau sa fie audiate, au precizat sursele citate. Cele 27 de persoane retinute vor fi duse marti la instanta suprema, care urmeaza sa decida daca acestea vor fi arestate preventiv pentru 29 de zile.

Structura retelei uriase, aparate de un procuror si un senator, care a fraudat statul cu 50 mil euro

Printre cei retinuti sunt si procurorul Angela Eugenia Nicolae, seful Biroului de Relatii Internationale si Programe, altele decat Phare, din Parchetul instantei supreme, si fiul acesteia, Daniel Nicolae. Angela Nicolae este cercetata pentru doua infracțiuni de trafic de influența in forma continuata, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influența in forma continuata.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale, a cerut, in mai multe randuri, si a primit diferite sume de bani de la doi dintre invinuitii din dosarul de evaziune, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef de birou la Parchetul instantei supreme, Angela Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati.

Procurorii DNA o acuza pe Angela Nicolae ca, in perioada 2012-2013, a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei și 5.000 lei.

"Un mod de operare similar a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Eugenia Angela, care i-a promis ca va interveni pe langa un prim-procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Eugenia Angela, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate", sustin procurorii anticoruptie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat, luni, ca a incuviintat, la cererea DNA, perchezitia domiciliara si a biroului, precum si retinerea si arestarea preventiva a procurorului Angela Eugenia Nicolae. In acelasi dosar, alte cinci persoane, respectiv doi romani, administratori ai unor societati comerciale, si trei cetateni arabi, au primit, luni seara, ordonante de retinere.

Unul dintre cei retinuti este administrator la Avicola Crevedia, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. In acest dosar este urmarit penal pentru trafic de influenta si senatorul PSD Niculae Badalau, fiind acuzat ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA. Potrivit anchetatorilor, societatea comerciala in favoarea careia ar fi intervenit Niculae Badalau a primit de la APIA 2.778.000 de lei, suma care ar fi fost folosita de firma in circuitul evazionist, si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati.

De asemenea, in cursul acestui an, la solicitarea lui Badalau, societatea implicata in circuitul evazionist i-ar fi pus la dispozitie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul sau. Anchetatorii au mai stabilit ca, in aceeasi perioada, Niculae Badalau ar fi facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei angajate de la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist.

"Astfel, desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata", au precizat procurorii. Procurorii i-au adus luni la cunostinta acuzatiile lui Niculae Badalau, acesta declarand, la iesirea din sediul DNA, ca va reveni pentru a fi audiat.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se fac cercetari penale si fata de alte persoane, in legatura cu fapte similare, dar si cu alte fapte. Seful DNA, Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca in dosarul de evaziune sunt vizate si persoane cu functii importante, dar despre care nu se pot da informatii decat dupa ce li se aduc la cunostinta invinuirile, precizand ca vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub invinuire.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusa urmarirea penala a 50 de persoane, intre care sunt si angajati ai Ministerului de Finante, avocati si administratori de firme. Potrivit DNA, perchezitiile au fost facute la sediile unor firme si la locuinte din Bucuresti si cele cinci judete, intr-o cauza penala complexa privind infractiuni de coruptie si evaziune fiscala care implica un numar mare de persoane constituite intr-un grup infractional organizat.

DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

In dosarul de evaziune fiscala ce vizeaza domeniul industriei alimentare ar fi in atentia anchetatorilor si angajati ai Garzii Financiare, au precizat surse judiciare. DNA a mai aratat ca persoanele suspectate in dosarul de evaziune fiscala foloseau firme fantoma, pe care le controlau si prin care derulau operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor. Membrii gruparii de evaziune aveau atributii delimitate: unii se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau straini si romani care, in schimbul unor sume de bani, sa fie asociati sau administratori la aceste societati, iar altii luau legatura cu functionari ANAF, pentru nu face controale.

Sursa: Mediafax

Tags: dna, evaziune,


VIDEO PROTVPLUS.RO