Structura retelei uriase, aparate de un procuror si un senator, care a fraudat statul cu 50 mil euro

Dată publicare: 28-10-2013 19:01
Dată actualizare: 31-10-2013 06:55


Procurorii anticoruptie scot la lumina o afacere uriasa bazata pe firme fantoma si evaziune fiscala in domeniul carnii.

Statul, spun anchetatorii, ar fi pierdut 50 de milioane de euro, iar cei implicati, romani si straini, si-au vazut linistiti de profit, pentru ca in spatele lor aveau un procuror din Parchetul General, dar si un senator de Giurgiu. Din dosar reiese ca in schimbul protectiei, politicianul Nicolae Badalau ar fi primit carne gratis de la evazionisti.

CITESTE MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEST CAZ, live update: Procurorul Angela Nicolae si fiul acesteia, retinuti in dosarul evaziunii de 50 mil euro

Mii de tone de carne, zeci de firme fantoma, evaziune fiscala de proportii, rambursari ilegale de TVA. Dar si un procuror si un senator suspectati de coruptie. Sunt ingredientele unei anchete de proportii ce a culminat in aceasta dimineata cu descinderi in forta in casele a zeci de oameni de afaceri, romani si straini, dar si in locuintele angajatilor lor care ar fi pus la punct inca de acum doi ani cea mai prolifica retea de eludare a bugetului de stat.

plan evaziune

"Sunt vizate peste 100 de firme implicate in industria alimentara si comert care pacaleau bugetul de stat", a declarat Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA.

Mecanismul, complicat dar eficient, isi asigura succesul prin numarul foarte mare de persoane implicate, unele total straine de altele. Unii se ocupau de racolarea asociatilor si administratorilor. Altii asigurau legaturile cu fiscul pentru a contracara orice control sau pentru a le musamaliza pe cele facute deja.

Si pentru ca totul sa para legal, pe fir interveneau contabilii: acei angajati care scoteaua facturi pe banda rulanta menite sa creeze false circuite ale transporturilor de carne, dar si circuite financiare. Asa a pierdut statul in doi ani cel putin 50 de milioane de euro.

plan evaziune

Anchetatorii au descoperit ca multi dintre oamenii de afaceri cercetati deja pentru evaziune fiscala plateau de la cateva sute de euro pana la cateva mii unui procuror din parchetul general. Angela Nicolae le promitea ca ii va scoate basma curata.

Procurorul Angela Nicolae este sef al unui birou din Parchetului General. Ea are, potrivit declaratiei de avere doua terenuri si o casa de vacanta, doua apartamente si un autoturism. Angela Nicolae are de platit trei credite in valoare totala de 20.000 de lei si respectiv 15.000 de euro.

Si senatorul PSD de Giurgiu, Nicolae Badalau, este suspectat de protejarea evazionistilor.

plan evaziune

DNA sustine insa ca "ar fi aparat interesele unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii ANAF, cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (Prefectura, APIA)."

Ba chiar ar fi ajutat compania sa primeasca ilegal aproape trei milioane de lei de la APIA, in schimb primind gratuit alimente pentru restaurantul sau.

Senatorul Niculae Badalau deţine, potrivit ultimei declaratii de avere, patru terenuri intravilane si un teren agricol. Doua terenuri sunt la Ogrezeni, unul la Bolintin Vale, iar ultimul si cel mai mare, de peste 2800 de metri patrati, este amplasat in Sectorul 1 al Capitalei.

plan evaziune

De asemenea, senatorul mai are in proprietate o casa de vacanta la Ogrezeni si una de locuit la Bolintin, o motocicleta Yamaha, bijuterii din aur si diamante in valoare de 25.000 de euro, precum si tablouri in valoare de 12.000 de euro.

In noiembrie 2012 a vandut, cu 50.000 de euro, un autoturism Mercedes ML. Senatorul PSD are si doua depozite bancare - unul de 19.500 de euro si un altul de 3.200 de euro .

Numele Badalau a fost facut cunoscut de fiului politicianului. In inima lui Gabi Badalu si-au facut loc in ultimii ani de la Ramona Gabor, Adelina Pestritu si Raluca Tanase de la Bambi, la Leta Ilie si Rosana Marcu.

plan evaziune

VIDEO PROTVPLUS.RO