Elvetianul care a lasat ciocolata, s-a mutat in Suceava si scoate bani din merele romanesti

Ultima actualizare: 06-11-2012 06:07

Cand ne da Dumnezeu productie bogata de mere, ca in toamna aceasta, unii stau sa se uite cum putrezesc fructele pe ramuri, ca n-are cine sa le culeaga, dar altii vin cu idei si investesc in mici fabrici de suc.

Sa cunoastem doi producatori care s-au apucat de treaba si au si stors deja primul profit din mere. Un elvetian din Bucovina si un bistritean care a stiut sa atraga fonduri europene.

Elvetianul era actionar la o mare fabrica de ciocolata, cand a decis sa se mute cu familie in Suceava, la Dornesti. A fost uimit sa descopere un loc binecuvantat si uimit totodata sa vada ca localnicii nu stiu ce bogatii au. Merele, de exemplu, zaceau prin iarba in fiecare toamna.

Dintr-un foc, a produs 50.000 de litri de suc anul acesta, iar la anul vrea sa dubleze productia. Sucul pasteurizat, fara conservanti, este amabalat in cutii de 3 sau 5 litri, cu valabilitate un an. Localnicii au prins si ei o felie din acesta afacere.

In alt colt de tara, la Bistrita-Nasaud, un roman a investit intr-o afacere similara 130.000 de euro si a accesat inca pe-atat din fonduri europene.

Practic, ceea ce localnicii foloseau doar pentru tuica, se transforma acum in suc savuros. 6.000 de litri pe zi.

Din 2 kilograme de mere se obtin 2 litri de suc, dar daca vinzi bautura, nu materia prima, castigi de cinci ori mai mult.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO