Elvetianul care a lasat ciocolata, s-a mutat in Suceava si scoate bani din merele romanesti
Cand ne da Dumnezeu productie bogata de mere, ca in toamna aceasta, unii stau sa se uite cum putrezesc fructele pe ramuri, ca n-are cine sa le culeaga, dar altii vin cu idei si investesc in mici fabrici de suc.
Sa cunoastem doi producatori care s-au apucat de treaba si au si stors deja primul profit din mere. Un elvetian din Bucovina si un bistritean care a stiut sa atraga fonduri europene.
Elvetianul era actionar la o mare fabrica de ciocolata, cand a decis sa se mute cu familie in Suceava, la Dornesti. A fost uimit sa descopere un loc binecuvantat si uimit totodata sa vada ca localnicii nu stiu ce bogatii au. Merele, de exemplu, zaceau prin iarba in fiecare toamna.
Dintr-un foc, a produs 50.000 de litri de suc anul acesta, iar la anul vrea sa dubleze productia. Sucul pasteurizat, fara conservanti, este amabalat in cutii de 3 sau 5 litri, cu valabilitate un an. Localnicii au prins si ei o felie din acesta afacere.
In alt colt de tara, la Bistrita-Nasaud, un roman a investit intr-o afacere similara 130.000 de euro si a accesat inca pe-atat din fonduri europene.
Practic, ceea ce localnicii foloseau doar pentru tuica, se transforma acum in suc savuros. 6.000 de litri pe zi.
Din 2 kilograme de mere se obtin 2 litri de suc, dar daca vinzi bautura, nu materia prima, castigi de cinci ori mai mult.