Elveția este suspectată că protejează averile ascunse ale oligarhilor Rusiei. Marile puteri din G7, îngrijorate
Țările din G7 au informat guvernul Elveției în legătură cu ”preocupările” privind posibila eludare a sancţiunilor economice, impuse de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Potrivit jurnalului Tribune de Geneve, citat de AFP și preluat de Agerpres, G7 a întocmit o listă cu măsurilor exacte care trebuie luate de Elveția.
Cotidianul Tribune de Geneve este primul care publică copia pe larg a scrisorii adresate Consiliului Federal pe 5 aprilie şi semnată de ambasadorii G7.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
AFP nu a putut să confirme imediat autenticitatea copiei publicate de ziar.
După o introducere în care laudă eforturile Elveţiei, care a adoptat în mod identic sancţiunile Uniunii Europene (UE), ambasadorii îşi exprimă mai ales preocupările cu privire la prevederile Elveției privind protecţia datelor, care "pot fi folosite, de asemenea, pentru a ascunde averi” ("financial shelter") sau chiar la faptul că "protecţia sferei private împiedică autorităţile să ancheteze asupra structurilor financiare ilegale puse în aplicare de avocaţii care servesc ca "intermediari".
Ei consideră, de asemenea, că Elveţia nu a fost suficient de activă în operaţiunile de îngheţare a activelor ruseşti care se află în ţara alpină.
Scrisoarea mai recomandă Consiliului, printre altele, să ancheteze activ structurile financiare suspecte, să coordoneze mai bine activitatea dintre diferitele autorităţi elveţiene competente, să sporească resursele.
”Împărtăşim aceeaşi îngrijorare, că aceste lacune în procedurile judiciare vor afecta reputaţia Elveţiei", avertizează diplomaţii.
De asemenea, ei cer Elveţiei să se alăture grupului operativ REPO, înfiinţat de G7 pentru a urmări fondurile ascunse ale oligarhilor ruşi şi ale altor intermediari.
Un responsabil al Trezorerie americane, întrebat de AFP, a subliniat joi că Elveţia "a indicat clar" că doreşte "să lucreze cu comunitatea mondială".
"Colaborăm într-adevăr foarte strâns cu elveţienii", a salutat el, fără a confirma, totuşi, conţinutul discuţiilor din G7.
"Unul dintre lucrurile asupra căruia Elveţia a fost clară este că nu vrea să fie considerată ca un refugiu sigur pe care Rusia să-l poată folosi pentru a eluda sancţiunile noastre", a spus responsabilul american.
El a evocat posibile anunţuri în săptămânile următoare cu privire la un parteneriat aprofundat şi a indicat că subsecretarul Trezoreriei însărcinat cu terorismul, Brian Nelson, va vizita Elveţia săptămâna viitoare.
Potrivit Tribune de Geneve, Ministerul elveţian al Economiei (Seco) consideră că reproşurile exprimate în scrisoarea G7 sunt nefondate, iar Elveţia îi va invita pe ambasadorii semnatari la "o întrevedere de clarificare".
Încă de marţi, directorul Seco, Helene Budliger Artieda, a insistat asupra faptului că numai Elveţia a îngheţat în jur de 7,5 miliarde de franci elveţieni (aproape 7,6 miliarde de euro) în active de la impunerea sancţiunilor. Aceasta reprezintă "o treime bună" din activele îngheţate "pe ansamblul" UE (21,5 miliarde de euro, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene).
Prin urmare, ea şi-a exprimat suprinderea că Elveţia ar putea fi suspectată că dă dovadă de "neglijenţă".