Portretul lui SERGHII AKSIONOV, omul care va duce Crimeea in Rusia. S-a nascut in Moldova si are un trecut misterios

Serghei Aksionov

Noul lider din Crimeea, Serghii Aksionov, care se pregateste sa aduca peninsula ucraineana sub conducerea Rusiei, este un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova, putin cunoscut inainte de ascensiunea fulminanta la Simferopol.

Aksionov, in varsta de 41 de ani, si-a construit o avere impresionanta dupa prabusirea URSS, in 1991, insa neaga legaturile cu gruparile infractionale din acea perioada, care i-a adus si supranumele de "Gobelin".

El a fost propulsat in mod neasteptat in postul de premier al Guvernului din Crimeea de un grup de membri ai Parlamentului local, in momentul in care sediul Legislativului era ocupat de persoane inarmate, iar un comando prorus tocmai instalase drapelul Rusiei pe sediul institutiei din Simferopol.

Aksionov a ajuns premier in pofida unei cariere politice relativ scurte, de sase sau sapte ani, si a infrangerii electorale din 2010, cand partidul sau, "Unitatea Rusa", a obtinut doar 4 la suta din voturi si a primit doar trei din cele 100 de mandate ale Parlamentului local.

Supunerea fata de presedintele Vladimir Putin este clara, iar trecutul acestui barbat cu infatisare de boxer, in permanenta pazit de garzi de corp, ridica semne de intrebare.

- Un trecut dubios

Citește și
Barack Obama
Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Bun orator si in permanenta elegant, Aksionov pare mai mult sa semene cu unul dintre "noii imbogatiti" decat cu un functionar plictisitor, iar pentru locuitorii din Crimeea este o enigma.

"Nu stiu absolut nimic despre el. Am auzit vorbindu-se despre el pentru prima oara cand a fost numit, la 27 februarie, in functia de sef al Guvernului", spune Lidia, angajata la o cafenea din centrul orasului Simferopol, capitala republicii autonome ucraienene, aflata de facto sub control rus.

O reactie asemanatoare are si Volodimir, un inginer din regiune, care spune ca stie "doar ca Aksionov era deputat" in Parlamentul local. "Dar sustin ceea ce face, pentru ca este un om hotarat. Daca ne vom da batuti, atunci liderii ucraineni ne vor inghiti cu totul", adauga barbatul.

"Vom depasi toate obstacolele si vom restabili dreptatea istorica", a afirmat recent Aksionov, in fata unei multimi de 10.000 de persoane agitand drapele rusesti.

"Viitorul nostru este alaturi de Rusia", a adaugat el, iar manifestantii i-au raspuns cu urale. In acest context, Serghii Aksionov se pregateste sa aduca in cadrul Rusiei republica autonoma "oferita" in 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov, in urma referendumului prevazut pentru duminica.
El a fost numit comandant suprem al "fortelor armate" din Crimeea, compuse din cateva sute de sustinatori prorusi. De asemenea, el a anuntat ca pregateste intrarea Crimeei in "zona rublei".

Nascut in Republica Moldova la 29 noiembrie 1972, Serghii Aksionov a fost un influent om de afaceri la Simferopol, inainte de a intra in politica, in 2009.

Tuns scurt si vorbind in public fara sa foloseasca notite, Aksionov conduce, impreuna cu sotia sa, mai multe firme din domeniul imobiliar, turistic sau agroalimentar, potrivit informatiilor publicate pe site-urile locale. El incearca sa ofere imaginea unui politician modern.

- "Marioneta" Moscovei

Centrul local de investigatii jurnalistice afirma ca Aksionov a facut primii pasi in politica activand in organizatiile proruse, iar una dintre aceste miscari s-a transformat in 2010 in partidul "Unitatea Rusa".

Deputatul ucrainean Ghennadi Moskal, care a condus Politia locala din peninsula, afirma ca "este absolut clar ca numirea lui Aksionov in Crimeea urmeaza un scenariu asemanator cu cel din Transnistria sau din Kosovo".

Moskal sustine, de asemenea, ca tatal lui Serghii Aksionov este unul dintre liderii comunitatii ruse din Republica Moldova.
In 2010, Aksionov a dat in judecata pentru calomnie un politician local, Mihailo Baharev, care l-a acuzat ca a facut parte din gruparea infractionala Seilem. El a pierdut procesul in apel.

Membru al Federatiei locale de lupte greco-romane, Aksionov poarta tot timpul vesta antiglont la evenimentele publice. Autoritatile de la Kiev il considera "marioneta Moscovei".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
<b>Traian Basescu</b>: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa

Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu
Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica

Situatia din Ucraina a fost prezentata in fata Consiliului de Securitate al ONU, unde referendumul programat pentru duminica in Peninsula Crimeea a fost aspru criticat de autoritati.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.