Efectele negative ale plafonării indemnizației pentru creșterea copilului. Calculele Guvernului
Dacă aveţi copii mici atunci este bine să ştiţi că indemnizaţiile pentru creşterea lor vor fi plafonate la suma de 8.500 de lei din septembrie.
Această este intenţia Guvernului care ia în calcul şi reducerea indemnizaţiilor mari care sunt deja în plată. În prezent, în jur de 1.100 de părinţi primesc lunar mai mult 8.500 de lei, iar cea mai mare sumă încasată reprezintă echivalentul a peste 35.000 de euro pe luna.
După numai un an de la scoaterea plafonului pentru indemnizaţia de creşterea copilului, Guvernul vrea să pună din nou o limita. Cel mult 8.500 de lei vor lua mamele şi taţii care rămân acasă cu cei mici. Plafonarea e necesară pentru că, susţine Executivul, în România, sunt indemnizaţii şi de 19 ori mai mari decât cele din Germania, acolo unde limita este de 1.800 de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Guvernul arată că sunt diferenţe foarte mari între cea mai mică indemnizaţie şi cea mai mare. Acum sunt 1.100 de părinţi care încasează indemnizaţii de peste 8.500 de lei. Iar recordul este de 159.000 de lei pe lună. Asta în vreme ce 108.000 de tați şi mame încasează cea mai mică indemnizaţie, de 1.233 de lei.
Cele mai mari indemnizaţii sunt acordate unor părinţi din Bucureşti, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Ei sunt şi cei mai afectaţi de plafonarea indemnizaţiilor.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat încă de acum câteva luni că vrea să pună capăt ''haosului generalizat'' creat de scoaterea plafonului, măsură susţinută şi votată de altfel anul trecut de PSD.
Acum, însă, cu un buget în corzi, Executivul recunoaşte că nu are suficienţi bani pentru a plăti necesarul de indemnizaţii de 3,4 miliarde de lei, dar şi celelalte drepturi ale părinţilor, că stimulentele pentru cei care se întorc la muncă mai devreme.
Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei ONG-urilor pentru copil: ''Datorită faptului că unele persoane încasează foarte mulţi bani - se spune în motivaţie - se creează discriminări în aprecierea nevoilor de îngrijire a copiilor - să fim serioşi, nu creezi nicio discriminare, câtă vreme stabileşti un principiu contributiv. Nu înseamnă că unii copii cresc mai bine şi se produc discriminări pentru că părinţii primesc mai mulţi bani''.
Tăierea beneficiilor pentru părinţii cu venituri peste medie va avea un efect negativ, spun specialiştii. De exemplu, în anul 2010, când indemnizaţia a fost plafonată, iar salariile au scăzut, a fost înregistrată o scădere a ratei natalităţii.
Sorana Mureşan, Asociaţia Pro Mama: “Le va obliga pe mame să se întoarcă la serviciu mai repede, înainte că bebeluşul să împlinească 2 ani. În primii 2 ani de formează ataşamentul faţă de persoană care îngrijeşte copilul.”
Modul de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului va rămâne acelaşi. Adică indemnizaţia este egală cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani de dinaintea naşterii copilului. Plafonarea indemnizaţiei va fi discutată în şedinţa de Guvern de vineri.