Efectele negative ale plafonării indemnizației pentru creșterea copilului. Calculele Guvernului

Ultimul update: Luni 07 August 2017 22:45
Data publicarii: Joi 03 August 2017 18:31
Categorie: Financiar

Dacă aveţi copii mici atunci este bine să ştiţi că indemnizaţiile pentru creşterea lor vor fi plafonate la suma de 8.500 de lei din septembrie.

Această este intenţia Guvernului care ia în calcul şi reducerea indemnizaţiilor mari care sunt deja în plată. În prezent, în jur de 1.100 de părinţi primesc lunar mai mult 8.500 de lei, iar cea mai mare sumă încasată reprezintă echivalentul a peste 35.000 de euro pe luna.

După numai un an de la scoaterea plafonului pentru indemnizaţia de creşterea copilului, Guvernul vrea să pună din nou o limita. Cel mult 8.500 de lei vor lua mamele şi taţii care rămân acasă cu cei mici. Plafonarea e necesară pentru că, susţine Executivul, în România, sunt indemnizaţii şi de 19 ori mai mari decât cele din Germania, acolo unde limita este de 1.800 de euro.

Guvernul arată că sunt diferenţe foarte mari între cea mai mică indemnizaţie şi cea mai mare. Acum sunt 1.100 de părinţi care încasează indemnizaţii de peste 8.500 de lei. Iar recordul este de 159.000 de lei pe lună. Asta în vreme ce 108.000 de tați şi mame încasează cea mai mică indemnizaţie, de 1.233 de lei.

Cele mai mari indemnizaţii sunt acordate unor părinţi din Bucureşti, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Ei sunt şi cei mai afectaţi de plafonarea indemnizaţiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat încă de acum câteva luni că vrea să pună capăt ''haosului generalizat'' creat de scoaterea plafonului, măsură susţinută şi votată de altfel anul trecut de PSD.

Acum, însă, cu un buget în corzi, Executivul recunoaşte că nu are suficienţi bani pentru a plăti necesarul de indemnizaţii de 3,4 miliarde de lei, dar şi celelalte drepturi ale părinţilor, că stimulentele pentru cei care se întorc la muncă mai devreme.

Bogdan Simion, preşedintele Federaţiei ONG-urilor pentru copil: ''Datorită faptului că unele persoane încasează foarte mulţi bani - se spune în motivaţie - se creează discriminări în aprecierea nevoilor de îngrijire a copiilor - să fim serioşi, nu creezi nicio discriminare, câtă vreme stabileşti un principiu contributiv. Nu înseamnă că unii copii cresc mai bine şi se produc discriminări pentru că părinţii primesc mai mulţi bani''.

Tăierea beneficiilor pentru părinţii cu venituri peste medie va avea un efect negativ, spun specialiştii. De exemplu, în anul 2010, când indemnizaţia a fost plafonată, iar salariile au scăzut, a fost înregistrată o scădere a ratei natalităţii.

Sorana Mureşan, Asociaţia Pro Mama: “Le va obliga pe mame să se întoarcă la serviciu mai repede, înainte că bebeluşul să împlinească 2 ani. În primii 2 ani de formează ataşamentul faţă de persoană care îngrijeşte copilul.”

Modul de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului va rămâne acelaşi. Adică indemnizaţia este egală cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimii doi ani de dinaintea naşterii copilului. Plafonarea indemnizaţiei va fi discutată în şedinţa de Guvern de vineri.

Premierul, ”somat” să își ceară scuze pentru o declarație despre Halep
Premierul, ”somat” să își ceară scuze pentru o declarație despre Halep
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Kilogram
Oamenii de știință schimbă definiția kilogramului. Cum se vor măsura masele
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Bani, lei
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Europa de Est își vrea muncitorii înapoi. România, cea mai afectată de lipsa mâinii de lucru
Previziuni sumbre: 2019 ar putea fi ultimul an de creştere economică. Adoptarea euro, tot mai departe