Cum ar putea statul sa le ajute pe romancele care apeleaza la fertilizarea in vitro. Cuplurile ajung sa faca credite bancare

Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 18:36
Categorie: Sanatate

Statul roman ar trebui sa cheltuiasca mai multi bani pentru cresterea natalitatii, sunt de parere cativa parlamentari care au depus la Senat o propunere legislativa in acest sens.

Potrivit initiatorilor, femeile, inclusiv cele necasatorite, care apeleaza la inseminarea artificiala pentru a deveni mame, pot sa isi deconteze primele doua proceduri medicale. Documentul prevede si facilitati fiscale, care pot merge pana la acordarea unui salariu minim pe economie pentru romancele cu cel putin 3 copii.

Madalina are 29 de ani si isi doreste mult sa devina mama. Incerca de cativa ani sa ramana insarcinata, insa, din pacate, fara succes. A urmat tratamente diferite, iar acum vrea sa incerce si fertilizarea in vitro. Nici nu mai stie cati bani a cheltuit, asa ca orice ajutor din partea statului ar fi binevenit.

Madalina Diuzan, pacienta: "Se poate sa nu raman din prima insarcinata si ar trebui sa mai fac 1, 2sau 3. Tineretul stie cat de mult se chinuie sa stranga un ban pentru un copil. Ar fi un ajutor bine venit."

Propunerea legislativa prevede ca daca prima tentativa esueaza, statul sa plateasca si pentru cea de-a doua. Lucrurile sunt insa mult mai complicate. In prezent doar o femeie din cinci primeste unda verde pentru fertilizare in vitro gratuita.

Dragnea a "mustrat-o" pe Olguta Vasilescu pentru afirmatiile despre indemnizatiile copiilor. Reactia deputatei

Adrian Bors, medic specialist la Centrul de Fertilitate Iasi:
"O procedura costa aproximativ 2.000 de euro fara tratament, cu tratament poate ajunge la 3-4 mii de euro. Functioneaza pe principiul primul venit, primul servit."

De gratuitate ar urma sa beneficieze si femeile care nu sunt casatorite. Anul acesta, in Romania, 13 clinici s-au inscris in programul national de fertilizare. Bugetul alocat ajunge, insa, doar pentru 850 de proceduri si nu acopera nici macar jumatate din costurile finale. Ori, in astfel de cazuri de infertilitate, de multe ori timpul este un factor cheie in obtinerea succesului. Asa ca tinerii renunta sa mai astepte ajutor de la stat si apeleaza uneori la credite bancare.

Initiatorii vor sa acorde si alte facilitati fiscale femeilor care au doi copii inscrisi la scoala care ar urma sa beneficieze de o alocatie lunara egala cu jumatate din salariul minim pe economie, adica 530 de lei net. Acestia s-ar adauga astfel alocatiei lunare pentru copil de 84 de lei.

Pentru mamele cu trei sau mai multi copii la scoala, ajutorul de la stat ar putea fi egal cu salariul minim, adica 1.065 de lei.

Legea urmeaza sa fie dezbatuta si votata la toamna.
 

Ministrul Muncii se cearta, pe Facebook, cu romanul care a primit indemnizatie de crestere a copilului de 35.000 EURO pe luna

Ministrul Muncii se cearta, pe Facebook, cu romanul care a primit indemnizatie de crestere a copilului de 35.000 EURO pe luna

VIDEO PROTVPLUS.RO

salarii medici

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

rujeola

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin

Criză de sânge în Oradea. Angajații Centrului de Transfuzie au lansat un apel

A murit lângă spital după ce i s-a făcut o injecție și a fost lăsat să plece acasă

Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie

Afecțiunea care omoară 54.000 de oameni anual. România are doar 11 centre de îngrijire