Cum ar putea statul sa le ajute pe romancele care apeleaza la fertilizarea in vitro. Cuplurile ajung sa faca credite bancare
Statul roman ar trebui sa cheltuiasca mai multi bani pentru cresterea natalitatii, sunt de parere cativa parlamentari care au depus la Senat o propunere legislativa in acest sens.
Potrivit initiatorilor, femeile, inclusiv cele necasatorite, care apeleaza la inseminarea artificiala pentru a deveni mame, pot sa isi deconteze primele doua proceduri medicale. Documentul prevede si facilitati fiscale, care pot merge pana la acordarea unui salariu minim pe economie pentru romancele cu cel putin 3 copii.
Madalina are 29 de ani si isi doreste mult sa devina mama. Incerca de cativa ani sa ramana insarcinata, insa, din pacate, fara succes. A urmat tratamente diferite, iar acum vrea sa incerce si fertilizarea in vitro. Nici nu mai stie cati bani a cheltuit, asa ca orice ajutor din partea statului ar fi binevenit.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Madalina Diuzan, pacienta: "Se poate sa nu raman din prima insarcinata si ar trebui sa mai fac 1, 2sau 3. Tineretul stie cat de mult se chinuie sa stranga un ban pentru un copil. Ar fi un ajutor bine venit."
Propunerea legislativa prevede ca daca prima tentativa esueaza, statul sa plateasca si pentru cea de-a doua. Lucrurile sunt insa mult mai complicate. In prezent doar o femeie din cinci primeste unda verde pentru fertilizare in vitro gratuita.
Adrian Bors, medic specialist la Centrul de Fertilitate Iasi:
"O procedura costa aproximativ 2.000 de euro fara tratament, cu tratament poate ajunge la 3-4 mii de euro. Functioneaza pe principiul primul venit, primul servit."
De gratuitate ar urma sa beneficieze si femeile care nu sunt casatorite. Anul acesta, in Romania, 13 clinici s-au inscris in programul national de fertilizare. Bugetul alocat ajunge, insa, doar pentru 850 de proceduri si nu acopera nici macar jumatate din costurile finale. Ori, in astfel de cazuri de infertilitate, de multe ori timpul este un factor cheie in obtinerea succesului. Asa ca tinerii renunta sa mai astepte ajutor de la stat si apeleaza uneori la credite bancare.
Initiatorii vor sa acorde si alte facilitati fiscale femeilor care au doi copii inscrisi la scoala care ar urma sa beneficieze de o alocatie lunara egala cu jumatate din salariul minim pe economie, adica 530 de lei net. Acestia s-ar adauga astfel alocatiei lunare pentru copil de 84 de lei.
Pentru mamele cu trei sau mai multi copii la scoala, ajutorul de la stat ar putea fi egal cu salariul minim, adica 1.065 de lei.
Legea urmeaza sa fie dezbatuta si votata la toamna.
Sursa: Pro TV
Etichete: ajutor financiar, fertilizare, indemnizație, mame,
Dată publicare:
19-07-2017 18:36