Economia României se îndreaptă spre final de ciclu. Ce se întâmplă cu pensiile românilor

16-10-2019 15:18

Pensii mai mari pentru români

Economia României se îndreaptă spre finalul unui ciclu economic, iar PIB-ul ar putea creşte cu 2,7% în 2020 sau cu 2,3-2,5% dacă SUA va aplica tarife vamale pentru autoturismele din Europa, spune Dan Bucşa, economist-şef al UniCredit Bank Londra.

"Creşterea economică din regiune va încetini, în tandem cu cea din zona euro, dar va rămâne peste 2% în mare parte din ţări, chiar dacă administraţia americană va impune tarife asupra automobilelor. Noi ne gândim la tarife de 10%, nu 25% cât este maximum. Economia României se îndreaptă şi ea spre finalul ciclului economic şi sunt lucruri care merg foarte bine. E clar că sectorul privat nu este în poziţia slabă în care era în 2008 - 2009, din toate punctele de vedere, al veniturilor, al îndatorării, al structurii datoriilor. Nu avem o bulă imobiliară, pe care o aveam în 2008 - 2009. Cel puţin populaţia este mult mai puţin îndatorată în monedă străină, ceea ce ajută. Şi foarte important, la nivel global dobânzile sunt mult mai jos, şi chiar şi la noi", a spus Dan Bucşa, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că se aşteaptă la o creştere economică de 2,7% în România anul viitor, în condiţiile în care SUA nu va aplica tarife vamale pentru autoturismele importate din Europa, caz în care creşterea PIB-ului în ţara noastră ar putea fi mai mică, de 2,3 - 2,5%, în funcţie de cât de mari vor fi tarifele vamale sau când ar putea fi impuse, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a afirmat că nu există un risc de recesiune anul viitor pentru că nu vede o întărire a politicii fiscale şi este posibil ca acest risc să nu existe nici în 2021.

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor

 

În privinţa politicii fiscale, Bucşa a spus că sunt multe măsuri care pot fi luate şi care să aibă impact imediat. Acestea au fost amânate şi nu au fost luate în calcul încă.

Una dintre aceste măsuri ar putea fi impozitarea pensiilor speciale sau a tuturor pensiilor în aşa fel încât să se reducă creşterea de pensii programată pentru anul viitor. O altă măsură ar fi punerea în funcţiune a scanerelor de la graniţele României. A treia măsură menţionată ar fi îmbunătăţirea colectării TVA.

El a afirmat că este posibil ca majorarea pensiilor să ducă la reducerea ratingului de ţară.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO