Economia "de teflon" a Germaniei incepe sa simta criza din zona euro. "Insule economice nu exista"
Increderea mediului de afaceri german s-a prabusit in mai, intrucat dificultatile din zona euro au nelinistit firmele, amenintand cu sfarsitul izolarii celei mai mari economii europene fata de problemele din uniunea monetara.
Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida.
Datele publicate joi au confirmat estimarea initiala ca economia a crescut cu 0,5% in primul trimestru. Perspectivele economiei germane s-au inrautatit, insa, odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de astazi (joi, n.r.) au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles, citat de Mediafax.
Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.
Datele anuntate de Ifo au impins euro la, 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni. Un subindice care indica situatia actuala a coborat de la 117,5 puncte la 113,5 puncte.
Indicatorul compozit Purchasing Managers' Index (PMI), pentru industria prelucratoare si servicii, a scazut in Germania de la 50,5 puncte in aprilie la 49,6 puncte in mai, potrivit datelor publicate joi de firma Markit Economics. Pentru zona euro, indicele PMI a scazut de la 46,7 puncte la 45,9 puncte.
Mai este a patra luna de declin consecutiv, iar indicatorul a ajuns la cel mai scazut nivel incepand din iunie 2009. Germania a inregistrat crestere economica puternica pe parcursul celei mai mari parti a crizei datoriilor. In primele trei luni, Germania a avut un avans al PIB de 0,5%, dupa contractia de 0,2% din ultimul trimestru al anului trecut.
Revenirea din ianuarie-martie a fost sustinuta de consumul privat, in urcare cu 0,4%, si de exporturi, care au avansat cu 1,7%. Indicatorii economici au semnalat, insa, posibile probleme de ceva timp, noteaza Reuters.
Date publicate saptamana trecuta au indicat o scadere puternica a moralului investitorilor in mai, incheind o serie de cresteri, ca urmare a incertitudinilor politice, atat in Germania cat si in afara tarii.