După ani de creșteri constante, prețurile locuințelor din marile orașe încep să scadă, pe fodul pandemiei

Ultima actualizare: 08-08-2020 20:08

Pentru prima dată în ultimii patru ani, apartamentele din marile orașe s-au mai ieftinit. Scăderea înregistrată luna trecută față de iunie este, destul de mică, dar fost provocată de pandemie, spun experții.

Tot ei adaugă însă că va fi oprită de programul „Noua Casă”, care demarează pe 15 august.

În luna iulie preţurile pentru apartamentele puse în vânzare de proprietari au scăzut foarte puţin, cu aproape 2 la sută.

La nivel naţional, valoarea medie de listare pentru un apartament a ajuns în iulie la 1.309 euro pe metrul pătrat util, mai puţin cu 24 de euro faţă de prima lună a verii, când preţul a fost de 1.333 de euro pe metrul pătrat.

Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro: "Iată că după o bună perioadă de vreme, şi vorbim aici de ani de zile, cred că luna iulie este prima lună unde am observat o scădere a preţurilor apartamentelor în toate cele cinci oraşe mari pe care le analizăm. Scăderile nu sunt foarte mari, sunt cuprinse între 0,6 şi 1,4 la sută, dar este o premieră a ultimilor ani".

Daniel Crainic crede că nu putem să ne aşteptăm la scăderi foarte mari şi cumva, acest trend care începe în mod organic, ca urmare a efectelor pandemiei, va fi în bună parte oprit de programul Noua Casă.

Scăderea a fost generată de pandemie spun specialiştii. În aprilie-mai aproape că nu au existat vizionări din cauza restricţiilor. Iar acest lucru s-a văzut în preţ. În plus, oamenii sunt mai atenţi acum dacă vor să facă o investiţie imobiliară.

În Bucureşti, scăderea a fost de 1.4 la sută la preţul mediu pe metrul pătrat. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 12 euro pe metrul pătrat, iar cele noi cu 24 euro.

În Braşov, scăderea a fost de 0.8 la sută. Chiar şi în Cluj-Napoca, unde preţurile au crescut mult în ultimii ani, a fost observată o scădere minoră, de 0.6 la sută, egală în cazul apartamentelor noi şi vechi. Scăderi au fost şi în Constanța, Iaşi şi Timişoara.

Pentru locuinţele construite în ultimii 5 ani, creditul maxim garantat de stat ajunge la 140 de mii de euro, dublu faţă de vechiul program. Dar cine îşi va permite împrumutul trebuie să aibă un avans de 15%. Pentru locuinţele vechi avansul rămâne de 5%.

Programul noua casă va începe din 15 august.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO