Vacanță în pandemie. Românii preferă apartamentele la mare și la munte în detrimentul hotelurilor

Dată publicare: 10-07-2020 20:12
Dată actualizare: 10-07-2020 20:12


Este o vară atipică, așa că mii de români care obișnuiau să călătorească în străinătate vor sta anul acesta în țară, dar nu la hoteluri.

Varianta de cazare în apartamente pare soluția ideală, mai ales pentru familiile cu copii. Drept urmare, pe litoral, cererea pentru astfel de locuri de cazare a crescut cu 40%, anunță autoritățile din turism.

Numai pe litoral, în ultimii 5 ani s-au construit mii de apartamente de vacanță. În mod obișnuit, erau închiriate de patru prieteni, care împărțeau astfel și cheltuielile.

Tiberiu Ionescu, reprezentant complex apartamente: „Ne aflăm într-un apartament cu două dormitoare și un living și o zonă de luat masa. Cuprinde un dormitor cu baie matrimonială, avem și baie de serviciu, mai avem încă un dormitor cu ieșire direct pe terasă și vedere la mare.”

Pandemia a transformat apartamentele în prima opțiune pentru familiile cu copii. O noapte de cazare costă, în medie, 80 de euro, dar prețul crește în funcție de suprafața locuinței și de cât de aproape este de plajă. Astfel, se poate ajunge și la 300 de euro.

Turistă: „E foarte ok sincer! Pot să îmi fac anumite chestii singură, adică micul - dejun să mi-l pregătesc eu, să mă trezesc când vreau eu.”

Turistă: „E mult mai ieftin și, în plus, nu știm la hoteluri acum cum este situația cu pandemia asta. Ne-a fost un pic frică"

Lucrurile stau cam la fel și la munte. Într-un complex aflat pe drumul care duce în Poiana Brașov, cazarea costă 70 de euro pe noapte. Pentru ca proprietarul să nu aibă contact fizic cu oaspeții, le dă un cod, cu ajutorul căruia pot deschide căsuța poștală unde le lasă cheia. Evident, plata se face online.

Silvia Blaj: „Mulți turiști vor să își gătească singuri, așa că apartamentele cu bucătorii complet utilate sunt primele rezervate. Aici găsim pe lângă tacâmuri, cafetieră și fierbător și plită electrică și cuptor. După cum puteți vedea și frigiderul este unul extrem de încăpător.”

Alexandru Blându, consultant în turism: „Cererea pentru apartamente în regim hotelier este în creștere, un procent de 60% în detrimentul hotelurilor și pensiunilor care în acest moment înregistrează un total de 40% din cererea la nivel de Brașov.”

Aurelian Marin, directorul unei agenții de turism: „O consecință îmbucurătoare este că a crescut numărul apartamentelor clasificate care vor să intre în sisteme fiscalizate de lucru.”

Proprietarii apartamentelor de vacanță spun că se așteaptă ca luna aceasta să aibă un grad de ocupare de 80%, iar în august chiar de 100%.


VIDEO PROTVPLUS.RO