Donald Trump, pe punctul de a declanșa un război comercial. Răspunsul pregătit de UE

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 17:11
Categorie: Financiar

Imprevizibilul preşedinte american reuşeşte în continuare să surprindă. Într-o mutare deja controversată, Donald Trump a anunţat taxe vamale semnificativ majorate pentru importurile americane de oţel şi aluminiu.

Decizia lui Trump a înfuriat aliați puternici ai SUA,  propriul partid republican şi a provocat o undă de şoc pe Wall Street, unde indicele Dow a pierdut 420 de puncte. Cele mai afectate țări sunt Canada, Brazilia şi Coreea de Sud şi nu China, relatează CNBC.

Cu riscul de a provoca un război comercial cu principalii săi parteneri comerciali şi în primul rând cu Beijingul, Trump a anunţat că va promulga săptămâna viitoare taxe vamale mari pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Vor fi taxe de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, a anunţat Trump.

Fără să dea prea multe detalii, preşedintele a subliniat că importurile ieftine "distrug industria şi locurile de muncă  din Statele Unite".

Condiţiile suportate de noi în ultimele decenii sunt pur şi simplu ruşinoase, consideră preşedintele american.

Într-o reacţie imediată, congresmeni republicani au avertizat tăios ca o asemenea măsură ar fi resimţitaă tot de americanul de rând în preţul bunurilor de consum, de la conserve până la maşini şi bilete de avion.

Ca să-şi ducă la bun sfârşit intenţia, Trump s-ar folosi de o lege comercială puţin cunoscută, din 1962, aplicabilă în situaţia în care "importurile de oţel şi aluminiu afectează securitatea naţională".

Evident, Canada va contracara corespunzător pentru a-şi proteja muncitorii şi industria. Şi, să nu uităm că, de fapt, SUA au un surplus comercial cu noi de 2 miliarde. Canada cumpăra mai mult oţel american decât orice altă ţară din lume. Aşa că orice sugestie că oţelul canadian ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională americană este în mod vădit înşelătoare, a anunţat Francois-Philippe Champagne, ministrul canadian al Comerţului Internaţional.

Nu credem că importurile americane de oţel şi aluminiu din Japonia, stat aliat al SUA, afectează securitatea naţională americană. Sper să transmit acest mesaj şi americanilor când voi avea ocazia, susţine Hiroshige Seko, Ministrul japonez al Economiei.

Şi China, al doilea partener comercial al Washingtonului, ar putea percepe anunţul lui Trump drept o declaraţie de război comercial.

Nu vreau să vorbesc de un război comercial, dar de obicei războaiele încep cu o primă bătălie, iar asta e una majoră, a declarat Carlos Gutierrez, fostul secretarul american pentru comerţ.

China nu este totuşi principalul furnizor de oţel al americanilor. Canada, Brazilia şi Coreea de Sud sunt cei mai importanţi exportatori de oţel către Statele Unite.

Uniunea Europeană ar putea introduce tarife "de protecţie" la importurile de oţel şi aluminiu, ca răspuns la decizia SUA

UE va lua în considerare propriile sale tarife "de protecţie" la importurile de oţel şi aluminiu, ca răspuns la decizia preşedintele Donald Trump, a afirmat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times, citat de Agerpres.

Oficialii de la Bruxelles aşteaptă anunţul oficial privind tarifele impuse de SUA înainte de a lua o decizie, a precizat Cecilia Malmstrom, adăugând că UE nu are altă opţiune decât să răspundă, aşa cum au avertizat şi alte state afectate, cum ar fi Brazilia şi Canada.

Pieţele bursiere globale au reacţionat vineri, acţiunile din Asia şi Europa deschizând în scădere, investitorii vânzând masiv titluri ale producătorilor şi exportatorilor de aluminiu şi oţel.

Cecilia Malmstrom susţine că decizia administraţiei Trump de a folosi reglementările legate de securitatea naţională pentru a impune tarife reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

Decizia riscă să submineze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ş va provoca alte state să răspundă cu măsuri similare, a avertizat comisarul european pentru comerţ.

Aceasta a adăugat că UE discută deja cu alte ţări pentru a reclama la OMC impunerea tarifelor de import de către SUA, iar forul comunitar este pregătit să adopte imediat măsuri, ţinând cont că un proces la OMC poate dura ani de zile.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi că tarifele impuse de SUA ar putea devia spre UE oţelul care urma să fie exportat în State, ceea ce ar afecta industria europeană a oţelului. De aceea, UE va lansa probabil o investigaţie "de protecţie" privind importurile, ceea ce ar putea determina forul comunitar să impună propriile sale tarife la importurile de oţel şi aluminiu, a declarat Cecilia Malmstrom.

Aceasta a apreciat că decizia SUA reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor comerciale transatlantice şi va submina eforturile globale de a rezolva problema supraproducţiei din China de oţel şi alte metale, care a dus în ultimii ani la scăderea preţurilor.

În decembrie, UE, Japonia şi SUA au anunţat că vor lucra împreună pentru a combate problema supracapacităţii şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acum, există dubii privind funcţionarea alianţei, a declarat comisarul european pentru comerţ.

Marţi, miniştrii Comerţului din UE au anunţat că vor răspunde cu măsuri de contracarare, dacă Statele Unite introduc tarife de import la oţel şi aluminiu.

Introducerea unor astfel de tarife, o idee lansată de preşedintele Donald Trump, este incompatibilă cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC) şi nu se justifică pe motive legate de siguranţa statului, a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei, Matthias Machnig.

Cecilia Malmstrom a anunţat că pregăteşte, alături de echipa ei, măsurile care ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare de Comisia Europeană, ca răspuns la decizia SUA

Chad Bown, fost consilier comercial al preşedintelui Barack Obama, a declarat că tarifele anunţate de Donald Trump se vor aplică la importurile de anul trecut ale unor produse de oţel şi aluminiu în valoare de peste 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 2% din importurile SUA.

Decizia va spori probabil tensiunile cu China, într-un moment în care un important consilier economic chinez, Lui He, este la Washington pentru discuţii pe teme legate de comerţ.

Deşi SUA importă din China doar 2% din oţel, producţia masivă de oţel din statul asiatic a dus la scăderea preţurilor.

La rândul său, China a indicat că ar putea răspunde măsurilor SUA privind oţelul introducând tarife la importurile de produse agricole din State. De exemplu, Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de boabe de soia.

În prezent, China este cel mai mare producător de aluminiu şi oţel din lume.

Theresa May: Marea Britanie și UE, aproape de un acord cu privire la perioada post-BREXIT
Theresa May: Marea Britanie și UE, aproape de un acord cu privire la perioada post-BREXIT
VIDEO PROTVPLUS.RO
otopeni, baneasa, modernizare, campionatul european,
Compania Aeroporturi Bucureşti anunţa schimbări pentru Euro 2020. Cum va arăta Otopeniul
Leul se va prăbuşi până la sfârşitul anului. Cât de mult cred analiştii că va scădea
Indicele Robor la 3 luni a urcat la 3,23% pe an
China reface “Drumul Mătăsii” în Europa, deși UE se opune. România participă la proiect
Românii care fac avere în doar câteva luni mutând mobilă pentru vedetele din SUA
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
eugen teodorovici
Teodorovici anunță un nou indice ROBOR, bancherii nervoși. Cum vor fi afectați românii
Guvernul va adopta o nouă OUG care modifică "Ordonanța lăcomiei". Ce se va întâmpla cu ROBOR
Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând. Cine va scăpa de datorii
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”