Fostul președinte al Bulgariei: ”Există 2 motive pentru care România e cu mult înaintea noastră astăzi”

Rosen Plevneliev
Pro TV

Fostul președinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev (53 de ani), a explicat cum se văd de la sud de Dunăre progresele României, dar și care sunt, în opinia lui, riscurile la care trebuie să fie atentă țara noastră.

Plevneliev, care a condus Bulgaria între 2012 și 2017, nu s-a ferit să recunoască faptul că România a luat un avans considerabil față de Bulgaria în ultimii ani. "România, în urmă cu cinci ani, era din multe puncte de vedere în urma Bulgariei. Astăzi este mult înaintea noastră și există două motive pentru acest mare succes al României. Unul este mărimea țării, a economiei. Iar celălalt este reforma făcută mai ales în Justiție. Asta a motivat mulți investitori să meargă în România. Astăzi, din 10 investiții făcute în regiune, 8 se fac în România, iar pentru două se bat Bulgaria și Serbia. Așa că România are rezultate foarte bune, economia crește cu 8%, asta înseamnă mai mult decât China. Deci astăzi România joacă într-o altă ligă!", a declarat Plevneliev, prezent la o întâlnire a jurnaliștilor din 30 de țări, desfășurată la Pamporovo, în Bulgaria.

Oficialul bulgar atrage atenția însă și asupra principalului risc - anume ca toate reformele să fie anulate: "Felicitări României, dar democrația se poate inversa, așa cum am văzut în multe țări. Reformele se pot întoarce și pot fi distruse, rezultatele bune pot fi puse la îndoială de politicieni iresponsabili. Asta vedem astăzi în Parlamentul României, cum se încearcă blocarea unor instituții importante."

Cu ochii unui om neutru, din afara țării, și care a ajuns președinte al Bulgariei fără să fie membrul unui partid, Plevneliev își pune totuși și unele întrebări: "Pe de altă parte, din Bulgaria urmărim ce se întâmplă în România și ne spunem ce realizări are lupta anticorupție, este un miracol, însă ne punem și unele întrebări. Multe întrebări. Este cu adevărat independentă? Sau are cea mai mare putere din țară? De exemplu viitorul politic al fostului prim ministru Victor Ponta a fost distrus, dar nu știu dacă s-a mai întâmplat ceva până astăzi".

Concluzia bulgarilor rămâne însă aceeași: "România a făcut reforme curajoase, ar trebui să continue să curețe instituțiile publice, sunteți în fața noastră! Dar să vă asigurați și că nu vă întoarceți înapoi!"

Citește și
ninsoare europa
Ger siberian în Europa și temperaturi cu 20 de grade mai mari decât e normal în zona arctică
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Plevneliev a povestit și cum au evoluat relațiile dintre cele două țări din punctul lui de vedere. "Bulgaria și România au fost divizate timp de secole. A existat un singur pod. Pe de o parte era Giurgiu, unde exista o uzină chimică de unde era poluat Ruse, iar în Ruse oamenii se plângeau de asta, dar existau alte fabrici care făceau același lucru. Astăzi însă aceste două orașe, Ruse și Giurgiu, care nu aveam absolut nimic în comun, au devenit un singur oraș, tocmai datorită Uniunii Europene. Au un plan de dezvoltare comun, românii vin în Bulgaria să cumpere mâncare mai ieftină, bulgarii merg în România să cumpere medicamente mai ieftine. S-au unit într-un mod fantastic", a explicat fostul președinte. Acesta recunoaște și beneficiul major al Bulgariei din relațiile bune cu țara noastră: "România a devenit principala sursă de turiști pentru Bulgaria, alături de Grecia, cu peste 1 milion de turiști. România este un prieten minunat al Bulgariei, am făcut multe lucruri împreună". De altfel, Pamporovo, locul unde a avut loc întâlnirea președintelui cu jurnaliștii, este o stațiune de iarnă dezvoltată accelerat în ultima vreme de bulgari pentru a deveni o nouă destinație de munte inclusiv pentru români, alături de mult mai cunoscuta astăzi Bansko.

Fost ministru al devoltării regionale și lucrărilor publice înainte de a deveni președinte, Plevneliev a fost considerat unul dintre reformatorii din Guvernul Boyko Borisov. Oficialul bulgar nu uită nici acum însă și cum a pierdut anumite "bătălii" cu România: "Când eram președinte, am fost devastat când Ford a decis să construiască o fabrică în România, dar astăzi sunt bucuros că fabrici care construiesc componente pentru Ford s-au construit în Bulgaria. Deci împreună facem lucruri bune și cred că putem preda o lecție împreună și altora, mai ales în Balcani, despre cum am fost atât de diferiți, dar ne-am dezvoltat împreună și ar trebui să continuăm să facem asta."

Plevneliev este un susținător fervent al Uniunii Europene și al importanței integrării mai multor țări în UE, dar și al tratamentului egal, nu de "periferie" europeană pentru țări ca Bulgaria și România, mai ales în contextul Brexit și al presiunilor externe, în special venite din Rusia, către euro-scepticism.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un copil de 6 ani din Bulgaria ar putea fi cel mai mare geniu al matematicii.
Un copil de 6 ani din Bulgaria ar putea fi cel mai mare geniu al matematicii. "Are un dar"

Un băieţel de şase ani din Bulgaria şi-a dus pasiunea pentru cifre la un nivel înalt. Puştiul a ieşit învingător la una dintre cele mai grele olimpiade de matematică din lume.

Ger siberian în Europa și temperaturi cu 20 de grade mai mari decât e normal în zona arctică
Ger siberian în Europa și temperaturi cu 20 de grade mai mari decât e normal în zona arctică

Aproape toată Europa îngheaţă zilele acestea sub un val de frig siberian şi un strat gros de zăpadă. În ultimele 3 zile, cel puţin 24 oameni şi-au pierdut viaţa din pricina gerului sau în accidente provocate de iarnă grea.

Avertizare MAE: Bulgaria, sub cod roșu și portocaliu de ninsoare și ger
Avertizare MAE: Bulgaria, sub cod roșu și portocaliu de ninsoare și ger

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, luni și marți, țara va fi vizată de un cod roșu de ninsoare și un cod portocaliu de ger.

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE. Țara cu cel mai mare venit
România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE. Țara cu cel mai mare venit

În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, 261 de euro pe lună, urmată de Lituania, 400 de euro, şi România, 408 euro, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.