Fostul președinte al Bulgariei: ”Există 2 motive pentru care România e cu mult înaintea noastră astăzi”
Fostul președinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev (53 de ani), a explicat cum se văd de la sud de Dunăre progresele României, dar și care sunt, în opinia lui, riscurile la care trebuie să fie atentă țara noastră.
Plevneliev, care a condus Bulgaria între 2012 și 2017, nu s-a ferit să recunoască faptul că România a luat un avans considerabil față de Bulgaria în ultimii ani. "România, în urmă cu cinci ani, era din multe puncte de vedere în urma Bulgariei. Astăzi este mult înaintea noastră și există două motive pentru acest mare succes al României. Unul este mărimea țării, a economiei. Iar celălalt este reforma făcută mai ales în Justiție. Asta a motivat mulți investitori să meargă în România. Astăzi, din 10 investiții făcute în regiune, 8 se fac în România, iar pentru două se bat Bulgaria și Serbia. Așa că România are rezultate foarte bune, economia crește cu 8%, asta înseamnă mai mult decât China. Deci astăzi România joacă într-o altă ligă!", a declarat Plevneliev, prezent la o întâlnire a jurnaliștilor din 30 de țări, desfășurată la Pamporovo, în Bulgaria.
Oficialul bulgar atrage atenția însă și asupra principalului risc - anume ca toate reformele să fie anulate: "Felicitări României, dar democrația se poate inversa, așa cum am văzut în multe țări. Reformele se pot întoarce și pot fi distruse, rezultatele bune pot fi puse la îndoială de politicieni iresponsabili. Asta vedem astăzi în Parlamentul României, cum se încearcă blocarea unor instituții importante."
Cu ochii unui om neutru, din afara țării, și care a ajuns președinte al Bulgariei fără să fie membrul unui partid, Plevneliev își pune totuși și unele întrebări: "Pe de altă parte, din Bulgaria urmărim ce se întâmplă în România și ne spunem ce realizări are lupta anticorupție, este un miracol, însă ne punem și unele întrebări. Multe întrebări. Este cu adevărat independentă? Sau are cea mai mare putere din țară? De exemplu viitorul politic al fostului prim ministru Victor Ponta a fost distrus, dar nu știu dacă s-a mai întâmplat ceva până astăzi".
Concluzia bulgarilor rămâne însă aceeași: "România a făcut reforme curajoase, ar trebui să continue să curețe instituțiile publice, sunteți în fața noastră! Dar să vă asigurați și că nu vă întoarceți înapoi!"
Plevneliev a povestit și cum au evoluat relațiile dintre cele două țări din punctul lui de vedere. "Bulgaria și România au fost divizate timp de secole. A existat un singur pod. Pe de o parte era Giurgiu, unde exista o uzină chimică de unde era poluat Ruse, iar în Ruse oamenii se plângeau de asta, dar existau alte fabrici care făceau același lucru. Astăzi însă aceste două orașe, Ruse și Giurgiu, care nu aveam absolut nimic în comun, au devenit un singur oraș, tocmai datorită Uniunii Europene. Au un plan de dezvoltare comun, românii vin în Bulgaria să cumpere mâncare mai ieftină, bulgarii merg în România să cumpere medicamente mai ieftine. S-au unit într-un mod fantastic", a explicat fostul președinte. Acesta recunoaște și beneficiul major al Bulgariei din relațiile bune cu țara noastră: "România a devenit principala sursă de turiști pentru Bulgaria, alături de Grecia, cu peste 1 milion de turiști. România este un prieten minunat al Bulgariei, am făcut multe lucruri împreună". De altfel, Pamporovo, locul unde a avut loc întâlnirea președintelui cu jurnaliștii, este o stațiune de iarnă dezvoltată accelerat în ultima vreme de bulgari pentru a deveni o nouă destinație de munte inclusiv pentru români, alături de mult mai cunoscuta astăzi Bansko.
Fost ministru al devoltării regionale și lucrărilor publice înainte de a deveni președinte, Plevneliev a fost considerat unul dintre reformatorii din Guvernul Boyko Borisov. Oficialul bulgar nu uită nici acum însă și cum a pierdut anumite "bătălii" cu România: "Când eram președinte, am fost devastat când Ford a decis să construiască o fabrică în România, dar astăzi sunt bucuros că fabrici care construiesc componente pentru Ford s-au construit în Bulgaria. Deci împreună facem lucruri bune și cred că putem preda o lecție împreună și altora, mai ales în Balcani, despre cum am fost atât de diferiți, dar ne-am dezvoltat împreună și ar trebui să continuăm să facem asta."
Plevneliev este un susținător fervent al Uniunii Europene și al importanței integrării mai multor țări în UE, dar și al tratamentului egal, nu de "periferie" europeană pentru țări ca Bulgaria și România, mai ales în contextul Brexit și al presiunilor externe, în special venite din Rusia, către euro-scepticism.