Desi pretul petrolului e in cadere iar accizele nu au crescut, carburantii nu s-au ieftinit suficient. Masura luata de Ponta
In Romania, pretul benzinei si al motorinei nu a scazut suficient, desi accizele nu au crescut, iar pretul international al petrolului, este in cadere, spune premierul.
Victor Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor, sa convinga toate companiile petroliere, sa ieftineasca mai mult carburantii. Pe piata londoneza, pretul titeiului a coborat miercuri, sub 50 de dolari barilul, pentru prima data, din mai 2009.
Pretul carburantilor la pompa este prea mare, a spus premierul chiar la inceputul sedintei de Guvern, si le-a cerut ministrilor sa discute serios cu companiile petroliere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut peste tot in lume, numai la noi nu scade. Sigur, pretul este la pompa, nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", a spus Victor Ponta.
Pretul international al petrolului a scazut de la 100 dolari pe baril in august 2014, la 55 de dolari in decembrie si la doar 50 de dolari in prezent, acelasi nivel din mai 2009. Preturile au scazut si la pompele din Romania, cu 25 la suta fata de august 2014 in cazul benzinei si cu 12 la suta la motorina. Scaderile sunt insa mai mici decat in alte tari.
Stirile PRO TV au intrebat companiile Petrom, Rompetrol si Lukoil de ce ieftinirile sunt mai mici, insa pana acum nici una dintre companii nu a raspuns.
Oricum, ieftinirea carburantilor a dus inflatia din ultimele 12 luni la un nivel neasteptat de jos chiar si pentru Banca Nationala, care nu miza pe o ieftinire atat de puternica a titeiului, chiar daca pretul acestuia este stabilit in dolari, moneda care a crescut.
"Cifra care a impins inflatia sub 1,5 la suta si o tine in jos este reducerea preturilor la combustibili in octombrie mai putin, in noiembrie si foarte tare o sa vedeti in decembrie", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu spune ca a simtit ieftinirea carburantilor nu doar in calitate de guvernator, ci si de viticultor: "Se simte, numai ca in productia de struguri si de vin ponderea e mai mica...Nu prea introducem petrol in cisterna de vin."
Exista insa riscuri ca pretul petrolului sa creasca iarasi, iar ieftinirile de la carburanti vor fi anulate.