Desi pretul petrolului e in cadere iar accizele nu au crescut, carburantii nu s-au ieftinit suficient. Masura luata de Ponta

Ultimul update: Sambata 10 Ianuarie 2015 07:21
Data publicarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015 19:05
Categorie: Financiar

In Romania, pretul benzinei si al motorinei nu a scazut suficient, desi accizele nu au crescut, iar pretul international al petrolului, este in cadere, spune premierul.

Victor Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor, sa convinga toate companiile petroliere, sa ieftineasca mai mult carburantii. Pe piata londoneza, pretul titeiului a coborat miercuri, sub 50 de dolari barilul, pentru prima data, din mai 2009.

Pretul carburantilor la pompa este prea mare, a spus premierul chiar la inceputul sedintei de Guvern, si le-a cerut ministrilor sa discute serios cu companiile petroliere.

"Acciza a ramas ca in 2014, toate taxele sunt ca in 2014, pretul petrolului a scazut peste tot in lume, numai la noi nu scade. Sigur, pretul este la pompa, nu e facut de Guvern, dar sunt absolut convins ca o discutie serioasa cu companiile ne va ajuta sa ajungem la un pret corect si rezonabil", a spus Victor Ponta.

Pretul international al petrolului a scazut de la 100 dolari pe baril in august 2014, la 55 de dolari in decembrie si la doar 50 de dolari in prezent, acelasi nivel din mai 2009. Preturile au scazut si la pompele din Romania, cu 25 la suta fata de august 2014 in cazul benzinei si cu 12 la suta la motorina. Scaderile sunt insa mai mici decat in alte tari.

Stirile PRO TV au intrebat companiile Petrom, Rompetrol si Lukoil de ce ieftinirile sunt mai mici, insa pana acum nici una dintre companii nu a raspuns.

Oricum, ieftinirea carburantilor a dus inflatia din ultimele 12 luni la un nivel neasteptat de jos chiar si pentru Banca Nationala, care nu miza pe o ieftinire atat de puternica a titeiului, chiar daca pretul acestuia este stabilit in dolari, moneda care a crescut.

"Cifra care a impins inflatia sub 1,5 la suta si o tine in jos este reducerea preturilor la combustibili in octombrie mai putin, in noiembrie si foarte tare o sa vedeti in decembrie", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu spune ca a simtit ieftinirea carburantilor nu doar in calitate de guvernator, ci si de viticultor: "Se simte, numai ca in productia de struguri si de vin ponderea e mai mica...Nu prea introducem petrol in cisterna de vin."

Exista insa riscuri ca pretul petrolului sa creasca iarasi, iar ieftinirile de la carburanti vor fi anulate.

Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe
Accizele care ar fi trebuit sa scada ne vor bantui si in 2015. Ce aduce nou Bugetul in materie de salarii, pensii si taxe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
ANAF
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări
Subvenții pentru diesel. Câți bani primesc proprietarii pentru a-și schimba mașinile pe motorină
Fiscul ia în vizor nunțile: formularele trimise tinerilor căsătoriți. Amenzi de 2.000-5.000 de lei
Mega-proiectul cu care chinezii schimbă fața Europei Centrale și de Est. Poziția României
A opta lună, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE. Cu cât au crescut prețurile
BNR limitează gradul de îndatorare. Care sunt noile condiții de creditare